Як придбати зброю

Усі громадяни України, цивільні, що не мають судимостей, мають право володіти:

За дозволом:

  • газовою зброєю з 18 років;
  • гладкоствольною мисливською зброєю (рушниця): з 21 року;
  • нарізною мисливською зброєю (карабін): з 25 років;
  • спецзасобами для відстрілу набоїв несмертельної дії (травматичний пістолет), окремі категорії громадян з 21 року.

Без дозволу:

  • зброєю калібром 4.5мм, або менше (пневматична, Флобера) з 16 років;
  • метальною зброєю з силою натягу не більше 20 кг. З 16 років.
Як придбати зброю

Зброю без дозволу ви можете придбати у будь-який час лише показавши паспорт. Зброю на котру потрібен дозвіл, треба окремо отримати "дозвіл на придбання", як це зробити я постараюся розповісти у цій статті.

Навігація:

З чого почати?

Вам слід завчасно придбати сейф для зберігання зброї, адже на етапі оформлення документів до вас у гості може завітати дільничний інспектор для перевірки його наявності. Інспектор може сказати що сейф необхідно закріпити до стіни, або ж помешкання потрібно обладнати сигналізацією. Але таких вимог до фізичних осіб у 🔗наказі 622 немає, лише для юридичних (магазини, виробництво та інші).

12.12. Зброя, бойові припаси до неї, основні частини зброї, пристрої та патрони до них, що належать громадянам, мають зберігатися в металевих ящиках, сейфах, спеціально виготовлених для зберігання зброї, за місцем їх постійного проживання або в місцях тимчасового перебування власників (дачних будинках тощо), про що повідомляються органи поліції. При цьому зброя, пристрої мають бути в розрядженому стані.

Тако ж вам необхідно придбати чохол для зброї якщо такого нема у комплекті зі зброєю яку ви купляєте. Це дуже важливо, адже транспортування зброї в не в "спеціальному чохлі" це адміністративне правопорушення.

Також ви можете завчасно придбати зброю. Більшість магазинів зберігають зброю, поки ви не отримаєте дозвіл та, не заберете її. Але як правило це діє тільки якщо ви внесете 100% оплати.

Деякі магазини:

Збираємо необхідні документи

  • Довідка про вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею, її застосування та використання. На мапі ви зможете знайти тири які проводять таке навчання за допомогою фільтру “навчання”;
  • Медична довідка за формою №127/o (медична довідка для отримання водійського посвідчення НЕ підходить). Довідку можна отримати в державних та приватних клініках (набагато швидше), рекомендую уточнювати по телефону в клініках що потрібно мати для отримання довідки. Довідка діє 3 роки;
  • Оригінал та копія договору про обов’язкове страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути випадково заподіяна третій особі — питайте у будь-якій страховій компанії, або шукайте в Гуглі;
  • Оригінал та копія паспорта (1, 2 та 11 сторінок);
  • Реєстрація (Прописка) у паспорті, або договір оренди житла з випискою на прово власності власника оселі, або виписка з реєстру про право власності на житло (іі можна взяти на роздругувати власноруч с сайта Мін'юста);
  • Копія дозволу на зброю, якщо ви вже маєте зареєстровану зброю;
  • 4 фотографії + фотографії для медичної довідки, розміром 3х4 см.
  • Довідка про несудимість - не обов'язково. Але може пришвидшити процес. Можна замовити безкоштовно.

Окрема довідка від нарколога не потрібна. Довідка про несудимість також не обов'язкова, але інспекторам все одно потрібно її робити для вас, тому в деяких ситуаціях вас можуть попросити її зробити самостійно щоб пришвидшити процедуру. Всі обов'язкові документи перечислені в 🔗наказі 622 розділ 12.2.

Подаємо документи у дозвільну систему

З цим пакетом документів ви звертаєтесь до районного (пневматична, гладкоствольна зброя) або міського чи обласного (нарізна зброя, травматична) відділу Дозвільної системи, адреси відділень у своєму місті ви зможете подивитись в ⚓розділі в кінці статті.

Уже на місці вам необхідно буде заповнити дві заяви на отримання дозволу і подати їх разом з усіма документами. Бланки та зразки ви отримаєте на місці. Або можете роздрукувати їх та заповнити заздалегідь, ⚓ самі бланки тут.

Після того, як ви подали інспектору весь пакет документів, вам видадуть квитанції на оплату обов’язкових платежів:

  • за оформлення документів;
  • за реєстрацію/перереєстрацію однієї одиниці зброї;
  • за бланк на придбання зброї;
  • за бланк на зберігання зброї, за переоформлення зброї з одного власника на іншого (у разі необхідності, якщо у вас є дозвіл на цей тип зброї то ви можете просто вписати наступну одиницю туди).

Орієнтовна вартість обов’язкових платежів за послуги Дозвільної системи — близько 600 грн, це як офіційні збори, так і приблизні затрати на збір документів. Суми офіційних зборів затверджує Кабмін, детальніше тут. Вам необхідно оплатити усі квитанції, після чого повернути їх інспектору. Не рекомендую брати їх з інтернету, за останні 6 років реквізити встигли помінятися декілька разів. 

Також одразу ви можете замовити дозвіл не на одну, а на декілька одиниць зброї. Та хочу нагадати що в Україні ви можете володіти не обмеженою кількістью одиниць зброї 🔗наказ 622 розділ 12.1.

Кількість зброї, яку може мати громадянин України, не обмежена, однак власник зброї повинен забезпечити її безумовну схоронність.

Для військових документи такі ж самі.

Що далі?

Тепер у 30-денний термін співробітники Дозвільної системи зобов’язані видати Дозвіл на придбання зброї (бланк суворої звітності, так звана «зеленка»). Він має термін дії 3 місяці. За цей час ви повинні ним скористатись і придбати зброю (якщо вона передплачена, то просто оформити придбання). У разі невикористання бланка Дозволу за зазначений період, його слід повернути у Дозвільну систему. Якщо вам не вистачило часу, але наміри придбати зброю все ще залишились, ви можете звернутись до Дозвільної системи з клопотанням про подовження терміну дії Дозволу ще на 3 місяці. Так можна робити два рази.

Бланк суворої звітності, так звана «зеленка»
Бланк суворої звітності, так звана «зеленка»

Під час придбання зброї усі необхідні документи заповнюють працівники магазину. Після оформлення покупки ви маєте передати заповнену (ліва частина з написом "Дублікат дозволу", це важливий момент) частину Дозволу до Дозвільної системи у 10-денний термін, гладкоствольну зброю треба взяти з собою, нарізну чи травматичну ні. Якщо в магазині вам не зробили копію вашої "зеленки" рекомендую її зробити самостійно. Коли ви здасте всі документи і будете чекати дозвіл ніяких документів що посвідчують що це зареєстрована зброя у вас не буде.

Також ви маєте законну можливість купити зброю закордоном, це не просто, але можливо. Досвід як це зробити читайте в цьому матеріалі.

Якщо ви купили нарізну зброю чи травматичний пістолет, вам необхідно разом з дозволом вивідати гільзи “відстрілу”. Якщо ви купили зброю в магазині, то в пакеті документів ви знайдете закритий конверт з відстріляними гільзами та довідкою з НДЕКЦ (Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр, 🔗сайт). Якщо ви купили зброю “з рук” вам прийдеться поїхати до НДЕКЦ та зробити відстріл у них. ⚓Відділення НДЕКЦ в містах з направленням яке ви отримаєте в відділі дозвільної системи.

Після чого ви отримаєте (у 30-денний термін) постійний дозвіл на носіння та зберігання вогнепальної зброї у вигляді книжечки або пластикової картки. Наразі видають лише перший варіант. Хоч такий документ не так зручно переносити, він має переваги в тому що в нього можна додиати декілька одиниць зброї, та доволі швидко вносити зміни.

Вітаємо, тепер ви один із нас — повноправний власник зброї! Запрошуємо вас до будь-якого тиру! Який ви можете знайти на нашій мапі.

Холодна зброя

Якщо ви маєте дозвіл на мисливську зброю, ви маєте можливість купити холодну зброю, та зареєструвати її як мисливський ніж. Для цього потрібно лише прийти до магазину, дати ваш дозвіл, та купити ніж. Номер ножа запишуть в журналі, а вам видадуть окрему довідку, яку доведеться мати з собою разом з дозволом коли ви будете транспортувати ніж, або користуватися ним у межах мисливського угіддя.

Подовження дозволу

В Україні дозвіл на зброю видається на три роки. Потрібно зібрати ті ж документи що і на купівлю зброї, окрім довідку про проходженя курсів. Піти до дозвільної системи та написати заяву на продовження дозволу, взяти квитанції на оплату послуг дозвільної системи. Якщо у вас нарізна, або травматична зброя, вам прийдеться пройти відстріл зброї у НДЕКЦ, рекомендую зробити це перед візитом до дозвільної. Це нам потрібно буде зробити самостійно. Їдемо до НДЕКЦ де вашу брою оглянуть згідно інструкції, ви напишете заяву, та оплатити послуги НДЕКЦ окремо — наразі нарізної 70 грн., гладкоствольної 28 грн. Вам скажуть коли ви можете забрати зброю.

Важливий момент - ваша зброя має відповідати ГСТУ-78-002-97 та бути у чохлі.

Витяг з ГСТУ-78-002-97
Витяг з ГСТУ-78-002-97

До речі всі регіональні відділи НДЕКЦ мають доволі інформативні сайти, де ви зможете знайти бланки заяв, документів та реквізити. Раджу зайти на сайт перед тим як їхати. Лінки на сайти ви знайдете ⚓нижче, або на 🔗сайті ДНДЕКЦ.

Хочемо зауважити що термін дії має дозвіл, а не кожна вписана в нього зброя. Наприклад - у 2017 ми придбали одну одиницю нарізної зброї та отримали дозвіл на неї. О 2019 ми купили ще одну одиницю та вписали в наш перший дозвіл. У 2020 році нам доведеться продовжити дозвіл та відстріляти обидві одиниці зброї.

Переоформлення зброї на іншу людину

Власнику зброї, та людині на яку будуть переоформляти зброю, потрібно приїхати до дозвільної. У другої людини повинен бути дозвіл на купівлю зброї такого типу. Власник пише заяву про зняття зброї з реєстрації, заява може бути звичайна, або пришвидченна. Раджу завжди просити пришвидчену, так старому власнику не прийдеться приходити у друге. Друга людина пише заяву на реєстрацію зброї на свій дозвіл. Якщо це нарізна чи травматична зброя, то потрібно зробити відстрілку, не зважаючи коли її проводив попередній власни, раджу зробити відстрілку перед переоформленням. Після цього зброю оформлюють так само як при купівлі в магазині.

Також зброю можна продати через комісійний магазин, який може прийняти її у власника, та "виписати" на дозвіл іншій людині. При цьому все проходиться як купівля зброї у звичайному магазині зброї.

Якщо у вас є питання, або зауваження то прошу писати по контактах, чи в коментарях.

Бланки заяв

Бланки на реєстрацію на перереєстрацію (подовження) для м. Києва. Не знаю підійдуть вони для інших міст, але, мабуть вони типові.

Адреси відділів дозвільної системи

Також можна подивитися на карті.

Київська область та м. Київ

Графік роботи всіх відділень в м. Києві:

  • вівторок з 14-00 до 18-00
  • четвер з 18-00 до 20-00
  • субота з 10-00 до 13-00

Відділ міської дозвільної системи в м.Києві (для отримання дозволу на нарізну зброю та спецзасоби), 🔗вул. Єреванська, 18А, (тел. 044 561-28-37).

Адреси районних відділів дозвільної системи (для отримання гладкоствольної зброї)

  1. Голосіївського району — 🔗вул. Ю.Смолича, 6Б (тел. 044 250-29-70)
  2. Дарницького району — 🔗вул. Російська, 34 (тел. 044 566-01-60)
  3. Деснянського району — 🔗вул. Каштанова, 9А (тел. 044 546-63-27)
  4. Дніпровського району — 🔗вул. Поліська, 10А (тел. 044 567-99-84)
  5. Оболонського району — 🔗вул. Прирічна, 27Д (тел. 044 467-32-63)
  6. Печерського району — 🔗вул. Лейпцизька, 5 (тел. 044 288-56-53)
  7. Подільського району — 🔗просп. Правди, 33 (тел. 044 460-53-27)
  8. Святошинського району — 🔗вул. В.Стуса, 25 (тел. 044 452-74-11)
  9. Солом’янського району — 🔗вул. Гарматна, 16 (тел. 044 456-70-15)
  10. Шевченківського району — 🔗вул. Герцена, 9, (тел. 044 486-97-27)
  11. Київської області — 🔗м. Вишневе, вул. Лесі Українки, 35 (тел. 045 985-58-43)
    • Вт. 10:00-13:00
    • Чт. 14:00-19:00
    • Сб. 10:00-13:00

Дозвільна система Одеської області та міста Одеса

Одеса, 🔗Скиданівський узвіз 7А (вхід з лівої сторони будівлі ГУНП)
тел. 048 733-52-08
Графік роботи:

  • Понеділок: с 10-30 до 13-00
  • Середа: с 14-30 до 17-00
  • Субота: с 9-30 до 12-00

Дозвільна система Волинської області та міста Луцьк

🔗Луцьк, вул. Винниченка, 21А
тел. 0332 74-22-31

Дозвільна система Дніпропетровської області та міста Дніпро

Центральне відділення:

🔗Дніпро, вул. Князя Володимира Великого, 34
тел. 056 241-57-06

Районне відділення:

🔗Дніпро, вул. Пилипа Орлика, 3

Дозвільна система Харківської області та міста Харків

🔗Харків, вул. Шевченка 26, 1 корпус, 3 поверх.
тел. 056 756-56-65
Графік роботи:
Вівторок: 9:30 - 12:30, п’ятниця: 14:00 - 17:00, субота: 9:30 - 12:00.

Дозвільна система Чернігівської області та міста Чернігів

🔗Чернігів, вул. Шевченка, 26
тел. (0462) 619-885

Дозвільна система Вінницької області та міста Вінниця

🔗Вінниця, вул. Театральна, 10, каб. 23, 25, 26.
тел. 59-34-79, 59-38-78.

Дозвільна система Львівської області та міста Львів

🔗Львів, вул. Богдана Лепкого, 16
тел. +38 (032) 258-69-39

Дозвільна система Рівницької області та міста Рівне

🔗Рівне, вул. Пушкіна, 4, оф. 21
тел. (0362) 67-94-40

Дозвільна система Сумської області та міста Суми

Сумський відділ поліції, м. Суми, вул. Охтирська, 14, кабінети 1, 17.
тел. (дозвільна система) 66-77-47, (чергова частина) 050-407-31-02.

Для жителів Сумського району: Сумський районний відділ поліції, м. Суми, вул. С.Бандери,11 (колишня Баумана).
тел. (чергова частина) 66-77-75, 66-73-90, (інспектор дозвільної системи) 095-805-04-43

Дозвільна система Тернопільської області та міста Тернопіль

  • м. Тернопіль, вул. Валова, 11, тел 27-13-11
  • Бережанського райвідділу - м. Бережани, вул. С.Бандери, 8
  • Борщівського райвідділу - тел. м. Борщів, вул. І. Франка,10
  • Бучацького райвідділу - м. Бучач, вул. Міцкевича, 6
  • Гусятинського райвідділу - смт. Гусятин, вул. Пушкіна, 7
  • Заліщицького райвідділу - м. Заліщики, вул. С. Крушельницької, 25
  • Збаразького райвідділу - м. Збараж, вул. Б. Хмельницького, 24
  • Зборівського райвідділу - м. Зборів, вул. Б. Хмельницького, 44
  • Козівського райвідділу - смт. Козова, вул. Січових Стрільців,2 1
  • Кременецького райвідділу - м. Кременець, вул. М.Драгоманова, 5 1
  • Ланівецького райвідділу - м. Ланівці, вул. Волинська, 7 1
  • Монастириського райвідділу - м. Монастириська, вул. Гетьмана Сагайдачного, 2 1
  • Підволочиського райвідділу - смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького,112 1
  • Підгаєцького райвідділу - м. Підгайці, вул. А.Міцкевича, 8 1
  • Теребовлянського райвідділу - м. Теребовля, вул. Січових Стрільців,13 1
  • Тернопільського райвідділу - м. Тернопіль, вул. Степова, 45 1
  • Чортківського райвідділу - м. Чортків, вул. І.Горбачевського,1 1
  • Шумського райвідділу - м. Шумськ, вул. Українська, 47 1
  • Тернопільського міськвідділу - м. Тернопіль, бульвар. Т. Шевченка, 1, тел. 52 -35-07

Дозвільна система Івано-Франківській області та міста Івано-Франківськ

Івано-Франківськ 🔗вул. Академіка Сахарова, 19, 4-й поверх,
тел. 0342-790-315, 790-316, 790-168,

Відділення НДЕКЦ у містах України

  • м. Вінниця, вул. В. Порика, 8; тел. 0432 56-03-01; http://ndekc.vn.ua
  • м. Луцьк, вул. Винниченка, 43; тел. 0332 74-25-10; http://ndekc.volyn.ua/
  • м. Дніпро, тупик Будівельний, 1; тел. 056 732-16-96; https://ndekc.dp.ua/
  • м. Маріуполь, вул. Георгіївська, 70; тел. 056 732-16-96; https://ndekc.dn.ua/
  • м. Житомир, вул. Старий бульвар, 18; тел. 0412 40-72-56; https://www.ndekc.zhitomir.ua/
  • м. Ужгород, вул. Слов’янська набережна, 25; тел. 0312 66-40-32; http://ndekc-zakarpattya.org/
  • м. Запоріжжя, вул. Аваліані, 19А; тел. 061 228-02-59; http://ndekc.zp.ua/
  • м. Івано-Франківськ, вул. Національної Гвардії, 14; тел. 066 633-10-72; http://www.ndekc.if.ua/
  • м. Київ, вул. Сімї Хохлових 5; http://ndekc.kiev.ua/
  • м. Кропивницький, вул. Вокзальна, 58; тел. 0522 22-39-94; https://ndekc-kirovograd.org.ua/
  • м. Рубіжне, вул. Визволителів, 22 (06453) 62-5-03; http://luga-ndekc.com.ua/
  • м. Львів, Юридична адреса: вул. Коннюшина, 24 Фактична адреса: вул. Збиральна, 24; тел. 032 262-52-19; http://ndekc.lviv.ua/
  • м. Миколаїв, вул. 1 Воєнна, 2-А; тел. 0512 53-11-92; http://ndekc.mk.ua/
  • м. Одеса, вул. Прохоровська, 35 вул. Мечникова, 108; тел. 048 737-47-48; http://expertise.odessa.ua/
  • м. Полтава, провулок Рибальський, 8; тел. 0532 51-77-15; https://poltavandekc.pp.ua/
  • м. Рівне, вул. Гагаріна, 39; тел. 0362 67-95-92; https://ndekc-rv.gov.ua/
  • м. Суми, вул. Промислова, 8; тел. 0542 66-77-15
  • м. Тернопіль, вул. Будного, 48; тел. 0352 27-14-11; http://www.ndekc.te.ua/
  • м. Харків, вул. Ковтуна, 34; тел. 057 721-15-90
  • м. Херсон, вул. Миколаївське шосе, 28а; http://www.ndekc-ks.gov.ua/wp/
  • м. Хмельницький, вул. Молодіжна, 12; тел. 0382 78-46-62; http://ndekc.km.ua/
  • м. Черкаси, вул. Пастерівська, 104; тел. 0472 39-36-10
  • м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 77Д; тел. 0372 54-79-00; https://www.ndekc.cv.ua/
  • м. Чернігів, вул. С.Разіна, 19; тел. 04622 566-80; https://www.ndekcmvs.cn.ua/

Сергій Гриненко фото Сергій Гриненко

Стрілець любитель

Дата публікації: 22 Січ, 2020