Контрбатарейні РЛС

Привіт, останнім часом писали за нові поставки контрбатарейних РЛС, ну і навіть військові не дуже розуміють як вони працюють. Тому давайте трішки поговоримо про засоби артилерійської розвідки. Це все що засікає постріли ствольної артилерії, мінометів, РСЗВ.

AN TPQ-37

Системи діляться по типу: звукометричні, радіо локаційні, оптичні. Також бувають такі що комбінують декілька типів в одному.

Зараз на озброєні ЗСУ перебуваються такі комплекси РЛС: Зоопарк-3, AN TPQ-36, AN TPQ-37 та AN TPQ-49, ARTHUR, COBRA. Звукометричні: АЗК-7, Положеніє–2 (це не помилка, вона дійсно так називається).

Мінце роботи оператора AN TPQ-36 після оновлення та до
Місце роботи оператора AN TPQ-36 після та до оновлення

Основні характеристики РЛС це максимальна дальність виявлення, і тут треба розуміти що це «таблична характеристика» яка скоріше за все підтвердиться в ідеальних умовах. А інколи навіть навпаки. Кут по азимуту, це поле зору РЛС. Вертикальний кут, під яким кутом антенна може дивитись угору, це важлива характеристика для відстеження таких цілей з крутою траєкторію, наприклад міномет. Кількість одночасно відстежуваних об’єктів, робочі частоти та ін.

Якщо ви не знаєте за якими принципами працює радар, то пропоную вам почитати про це у іншому джерелі. 

AN TPQ-49, США
AN TPQ-49, США

А тепер до того як працює контрбатарейний радар. Алгоритм роботу може бути різним, наприклад американські TPQ-36, TPQ-37 та ARTHUR «дивляться» огинаючі місцевість по рельєфу. Це допомагає менше «засвічувати» роботу РЛС, але робить неможливим засічки снарядів по крутій траєкторії. Тому є більш профільні радари, наприклад TPQ-49. Радар засікає снаряд, в декількох точках його положення, від кількості цих точок буде залежати точність вихідних даних. Вираховується швидкість, розмір та тип снаряда. На основі цих даних, комп’ютер станції робить розрахунок траєкторії, та видає дані виходу снаряду, та приходу. Візуалізацію ви можете побачити на відео.

Документальне відео про роботу AN TPQ-37

Тому точність РЛС залежить від багатьох перемінних – погода, дальність, рельєф місцевості, радіо перешкод та ін. Як правило засічки не вважаються цілями, і використовуються разом з усією інформацією, тому що мають значну похибку, особливо на крайніх межах роботи РЛС. Це все стосується і кількості цих засічок, РЛС не покаже 100% всіх пострілів, кількість одночасно відстежуваних цілей обмежена, також РЛС може не виявляти всі обьєкти.

Для того щоб дати більш точні дані, можна використовувати декілька станції під різними кутами, які будуть відстежувати одну ціль одночасно. Наприклад так може працювати ARTHUR. Хочу зазначити що не всі РЛС можуть так працювати.

РЛС ARTHUR Італійських військ, розробка Швеція, Норвегія
РЛС ARTHUR Італійських військ, розробка Швеція, Норвегія
AN TPQ-53 США
AN TPQ-53 США
Зоопарк-3, Україна
Зоопарк-3, Україна
COBRA, Німеччина
COBRA, Німеччина

Якщо станція буде коригувати вогонь своєї артилерії, їй знадобиться відстежувати снаряд більш точно. Але це більш проста задача, так як ви заздалегідь знаєте траєкторії та напрямок стрільби. Тому дані будуть більш точними.

Також важливий сектор роботі РЛС. Алгоритм роботи TPQ-36, TPQ-37 дає дані тільки якщо вихід та прихід знаходяться в зоні радара. Зоопарк-3 дасть прихід і за межами сектора РЛС. Все залежить від РЛС та алгоритмів її роботи. 

Документальне відео про роботу ARTHUR

Контрбатарейна РЛС це не ідеальний інструмент, як і будь який технічний засіб. Не можна чекати що одна станція дасть ідеально точні засічки по всім приходам в межах своєї роботи. Тому використовують різні засоби розвідки, дублюють їх.

Матеріал підготовлений на основі даних з відкритих джерел, тай я не спеціаліст у цій темі. Тому може містити помилки, чи неточності. Буду радий конструктивним зауваженням. Дякую.


Сергій Гриненко фото Сергій Гриненко

Стрілець любитель

Дата публікації: 26 Січ, 2023

Цікаве