Памʼятка бійцю як зберегти боєздатність зброї

ЯК ЗБЕРЕГТИ БОЄЗДАТНІСТЬ ЗБРОЇ

Друже! Запорука перемоги в бою - це за всяку ціну зберігати боєздатність тебе та твоєї зброї! Зброю необхідно постійно доглядати, стежити за її станом, підтримувати у чистоті, оберігати від потрапляння бруду у її механізми, і захищати від іржі.

Щоб твоя зброя не вклинила, зверни увагу на фото. Тут показано найважливіше місце автомата - ПАТРОННИК. Це - та частина каналу ствола, у якій розміщується гільза патрона при пострілі. Для надійної роботи зброї тут завжди має бути чисто та сухо.

Патронник АК

Пісок, бруд, мастило чи вода у цьому місці призведуть до проблем та затримок в роботі автомата. Зброя або не вистрілить, або заклинить - при спробі дослати патрон чи після першого ж пострілу.

Не вір старим міфам радянської та російської пропаганди про «абсолютну надійність автомата Калашнікова за будь-яких умов»! Надійно працюватиме лише чиста і добре доглянута зброя.

Як у патронник може потрапити пил чи пісок? Через отвори у ствольній коробці автомата, під час переповзання або транспортування, а також разом із брудними патронами.

Нижче - кілька порад, як досягти максимально надійної роботи зброї.

ЩО РОБИТИ, ЩОБ ТВОЯ ЗБРОЯ ЗАВЖДИ ПРАЦЮВАЛА:

Захист канала ствола автомата

    1. Оберігай канал ствола від забруднень! Захищай дульний зріз за допомогою скотчу, презервативу, напальчника або іншими простими засобами. При першому пострілі такий захист просто злетить з дульника і не завадить стрільбі. Але він вбереже канал ствола від потрапляння вологи, піску, пилу та бруду ззовні.

Забруднення патронник автомата

    2. Оберігай патронник зброї від забруднень! В патроннику завжди має бути сухо та чисто. У бойових умовах - тримай магазин примкнутим, а патрон досланим у патронник. На польових виходах, коли зброя розряджена, регулярно перевіряй стан патронника та механізму автомата - чи не нанесло туди піску? Якщо так - настав час для чистки!

Протяжка (bore snake)

     3. Використовуй шомпол із йоржиком, щоб очистити канал ствола та патронник. Якщо хочеш робити це швидко і не розбираючи зброю, придбай “гнучкий шомпол” - так звану протяжку (bore snake).

Для АК/АКСУ/РПК калібру 5,45 підійдуть тканинні протяжки калібру .22/223/5,56.
Для АК/РПК/ПК калібру 7,62 підійдуть протяжки калібру .30/308/7,62.

Пошкодженні патрони

    4. Оберігай магазини та патрони від бруду, іржі та пошкоджень. Уважно оглядай патрони, перш ніж спорядити їх у магазин. Не заряджай брудні, іржаві або криві патрони! Навіть одного брудного, іржавого або деформованого патрону вистачить, щоб зброю заклинило. Змащувати патрони мастилом чи WD-шкою не можна - це викликає осічки!

Забруднення магазина автомата

    5. Не примикай до зброї брудний магазин! Якщо бачиш, що патрони в магазині брудні - візьми інший, чистіший магазин. Якщо немає, вийми із магазину кілька найбрудніших патронів, перш ніж примкнути до зброї.

Брудні або несправні магазини - основна причина перекосів, утикань, неподач та інших затримок при стрільбі з автомата. Доглядай їх!

Забрудненний АК

    6. Оберігай від бруду механізм та деталі автомата. Щоб на них не налипав пісок та пил, після чистки та змащування деталей протирай їх насухо . Час від часу перевіряй, чи вільно рухається затвор зброї. Якщо відчуваєш, що підклинює через надмірне забруднення - пора чистити!

Мінімальний набор для чищення автомата

     7. Купи для чистки зброї зубну щітку, окрім штатних шомпола та пеналу. Щіткою можна легко та швидко вичистити механізм зброї від бруду та піску. Також радимо мікрофіброву ганчірку - вона дуже добре прибирає бруд та старе мастило, і не залишає на деталях механізму ниток та ворсу.

Ганекс (Gunex)

    8. Якщо пісок вже підклинює механізм зброї, а часу або можливості розбирати і чистити автомат у тебе немає, є спосіб продовжити стрільбу. Як аварійний варіант, вприсни у механізм збройове мастило (слідкуй, щоб не потекло у патронник та ствол)! Мастило швидко знизить тертя деталей та піску, і зброя знову працюватиме. Але потім треба невідкладно розібрати і почистити зброю.

     9. Щоб швидко вимити з механізму зброї бруд, пісок та старе мастило, використовуй аерозольні очисники-знежирювачі. Якщо немає збройових, підійдуть автомобільні - очисник контактів, гальмівних дисків та колодок, очисник карбюратора. Але пам’ятай: після них зброю обов’язково треба змастити! «Голі» сталеві деталі можуть почати швидко іржавіти. Мастило рясно нанести, але надлишок протерти ганчіркою насухо.

Якщо автомат заклинив
і відкрити затвор не вдається
РОБИ ТАК:

1. Постав автомат вертикально, на приклад.

2. Тягни затвор донизу правою рукою. Лівою рукою підніми зброю за цівку, і стукни прикладом об землю.

3. Якщо затвор викинув заклинений патрон або гільзу, обов’язково прочисть патронник та канал ствола перед продовженням стрільби.

4. Якщо гільза лишилася у патроннику з обірваною закраїною, потрібно вибити її шомполом.

Увага! Штатний шомпол АК-74 надто короткий, щоб дістати до денця гільзи, яка заклинила у патроннику. Якщо твій шомпол має різьбу, дістань пенал, і накрути на шомпол насадку-протирку. Або позич довгий шомпол у побратима з РПК!

Штатнийй шомпол АК та РПК
Штатнийй шомпол АК та РПК

Інший спосіб: вкинь у ствола спершу штатну виколотку (тонким кінцем вперед), а вже після неї - шомпол. За потреби попередньо зніми зі зброї дульник. Тримаючи затвор відкритим, підстукни по шомполу сталевим денцем магазину. Гільза вилетить.

альтернативний спосіб дістати застрявшу гульзу з АК

Ще один спосіб: якщо шомпола немає, або вибити ним гільзу не вдалося, виконай неповну розбірку автомата. Використай ніж, викрутку, обценьки, мультитул або ключ для цинків, щоб видобути заклинену гільзу з патронника.

    5. Перш ніж продовжувати стрільбу, обов’язково ретельно очисти патронник автомата! Шомполом зі штатним йоржиком, протяжкою, паличкою з ганчіркою (бинтом) або будь-чим, що є під рукою. Переконайся, що ствол та патронник чисті, що патрони у магазині чисті, і що у механізмі зброї немає піску.

БЕРЕЖИ СВОЮ ЗБРОЮ, ЩОБ ВОНА ВБЕРЕГЛА ТЕБЕ!

ДОГЛЯД ЗА ЗБРОЄЮ
(Настанова по стрілецькій справі АК/РПК):Настанова АК РПК

38. Автомат (кулемет) повинен бути справним і готовим до дії. Цього досягають своєчасним і вмілим чищенням, змащуванням і правильним зберіганням автомата (кулемета).

39. Чищення автомата (кулемета), що знаходиться у підрозділі, здійснюється:

  • під час підготовки до стрільби
  • після стрільби бойовими і холостими патронами - негайно після закінчення стрільби на стрільбищі (в полі)
  • кінцеве чищення автомата (кулемета) здійснюється після повернення зі стрільб, і протягом наступних 2-3 діб щоденно
  • після наряду і занять у полі без стрільби - одразу ж після повернення з наряду чи занять
  • у бойовій обстановці і на довготривалих навчаннях - щоденно, в періоди затихання бою і під час перерв навчань
  • якщо автомат (кулемет) не застосовувався - не рідше одного разу на тиждень.

40. Після чищення автомат (кулемет) змастити. Мастило наносити лише на добре очищену і суху поверхню металу негайно після чищення, щоб не допустити дію вологи на метал.

Завантажити настанову

Джерело: telegram

Завантажити матеріал в PDF


Панас Маслійник фото Панас Маслійник

Дата публікації: 22 Вер, 2023