Як обрати першу рушницю?

Давайте чесно, обрати першу зброю - це завжди непросто, особливо якщо ти знаходшся поза контекстом, не збираєшся стріляти спортивні матчі і взагалі - кінцеве призначення переважно характеризується як "няй буде".

За цим містким словом ховається дуже багато різних речей, але всі вони в основному зводяться до самооборони житла та розважального випускання пару кілька разів на рік. Саме тому, якщо ви придивляєтесь до такої покупки, я сподіваюсь, ця стаття допоможе вам краще сформувати свої "хотілки" до відповідної зброї, а отже облегшить вибір:

Для початку одразу обмежу тему: ми розглядатимемо лише рушниці ака "дробовики" в 12 калібрі. На цей є ряд причин:

  1. 12ий калібр - найпопулярніший і найпоширеніший в Україні
  2. Рушниці 12го калібру одні з найдоступніших на ринку
  3. За статистикою, більшість gun owner-ів починають саме з рушниці 12го калібру.

Що ж, уявімо, що ви вже подали документи в дозвільну і ось почався відлік - через 30 днів ви зможете стояти в одному із збройних магазинів свого міста та тримати свої очі від того, щоб вони не розбігались, бо асортимент рушниць дійсно немаленький.

Ось таку ви бачили в Шварценегера в Термінаторі, ось з таким бігав спецназ в бойовику, а ось це... ого, воно взагалі із магазином ззаду пістолетної ручки і виглядає як космічний бластер з "Зоряних воєн". Словом, хочеться взяти все, але зарплата і бланк дозволу невблаганні і кажуть, що вийдеш ти з магазину лише з однією рушницею.

Давайте пройдемось по найпоширеніших класах рушниць, які присутні на українському ринку:

Переломні рушниці (двостволка)

Переломні рушниці

Дуже вузькоспеціалізований клас зброї, який переважно використовується або на полюванні, або в стендовій стрільбі (стріляння по тарілочках, які летять в повітрі).

Такі рушниці можуть бути горизонтальні (як в американських фільмах) так і вертикальні (мова йде про розміщення 2 стволів, якщо це саме двоствольна рушниця). При цьому, вартість хорошої рушниці може бути відчутно вища за інші класи і навіть за нарізну зброю.

Переломні рушниці

Переваги:

  • естетика
  • вузька спеціалізація
  • зачасту дорогі матеріали виконання
  • проста і безвідмовна конструкція

Недоліки:

  • малий боєзапас (переважно 2 патрони)
  • повільний темп стрільби
  • довга перезарядка

Помповики

Помпові рушниці - напевне найпопулярніші і найдоступніші рушниці, визначальною особливістю якої є потреба "зробити "чік-чік" і рух рукою після кожного пострілу" - (с).

Дійсно, перезарядка рушниці здійснюється вашою рукою, а подача патронів ведеться із підствольного магазину, який в залежності від моделі може бути від 4-5 до 7 пострілів (з можливістю подовження магазину).

Помповики

Є найдоступнішою зброєю в сегменті рушниць 12го калібру і купити найпростішу можна вже за 4000 грн. Якщо збільшити свій бюджет ще на 4-5 тисяч, можна купити надійнішу, а за 12 - отримати надійного компаньйона турецького походження на довгі роки. Якщо ж захочеться придбати "американця" чи "італійця" - бюджет на такі, в залежності від марки і моделі, буде стартувати від 500 доларів і губитиметься за позначкою в 1500 доларів.

Помповики

Переваги:

  • надійність і простота
  • безвідмовність - в рушниці майже немає чому ламатись
  • дешевизна - деталей мінімум, а ті що є коштують прийнятних грошей, особливо якщо це турецькі зразки
  • всеїдність - зброя спокійно працює на будь яких патронах і спокійно пережує ваші "самокрути", якщо, раптом, по вечорах ви захочете помедитувати з порохом і гільзами дивлячись серіальчик (між іншим, це легально)
  • чудова зброя для Апокаліпсису
  • модульність - деякі одиниці йдуть у форматі Combo, коли в комплекті йде 2 ствола - один 51 см (кульовий) та довгий 71-76 см.. Перший, переважно, використовують у самооборонці через габарити, другий - в мисливстві та практичному спорті.

Недоліки:

  • необхідність тренувань - перезарядку помпи треба тренувати, щоб забезпечити хороший темп стрільби
  • холостити, холостити і ще раз холостити, а власники зброї це не люблять робити
  • необхідна сила в руках - це вкрай важливо, коли ви опинитесь під стресом і саме це викликає труднощі у деяких дівчат
  • темп стрільби - див. пункт 1 про тренування
  • порівняно невеликий магазин у порівнянні із "коробочними" напівавтоматами

Резюме: помпа - чудова перша рушниця, яка доступна в ціні, проста, безвідмовна і її реально важко зламати (хоч і можливо). Адекватна ціна дозволяє покористуватись рік-два і перейти на інший рівень або ж зберігати довгі роки й надалі.

Напівавтомати (класика)

Напівавтомати (класика)

Рушниці, які зовнішньо нагадують помпові, проте їхня відмінна риса полягає у тому, що рукою вже нічого не треба робити, а все за вас робить автоматика.

Ергономічно і функціонально - це така ж рушниця як і помпа, проте з вищим темпом стрільби. Особливо цікавий він для тих, хто відчуває дискомфорт при використанні помпи.

Напівавтомати (класика)

Переваги:

  • високий темп стрільби - от правда, реально високий. З довгим магазином і прокачаним скілом дозарядки, один стрілець з півавтоматом може зробити дуже хорошу вогневу завісу
  • доступність в ціні - адекватні півавтомати можна знайти в діапазоні біля 10 000 грн.
  • відсутність фізичних обмежень, що актуально, якщо зброя використовується подружжям для самооборони
  • всі ці ж самі емоції, що із помпою, але більше, бо темп
  • я вже казав про темп?

Недоліки:

  • більше деталей, а отже гіпотетично більший ризик, що щось "навернеться"
  • автоматика чутлива до забруднень, а тому довгі періоди без чистки небажані. Звісно, що навіть після 500 пострілів зброя не перестане стріляти, але "затики" і інші перебої в роботі стануть помітнішими
  • чутливість до патронів - "самокрути" вже ризикованіше пхати, а зброя нормально "переварить" в кращому випадку 24 грамові, а в ідеалі 28 грамові патрони, що відчутніше по ціні
  • завжди є ймовірність "затику" автоматики, а тому необхідно непогано володіти зброєю, щоб в критичній ситуації її усунути та продовжувати
  • ємність магазину - у моєму Target в базі було лише 5 патронів, що взагалі не ок, тому як і помпи, напівавтомати в класиці програють "коробчним" напівавтоматам.

Резюме: напівавтомат - переважно є level up для власників помпової зброї, хоча є й такі, які зразу купують саме цей тип. Наприклад, я, після тестування 5-6 різних моделей помповиків різних фірм, зрозумів, що напівавтомат мені набагато ближчий по стилю стрільби, комфорту і зручності.

Напівавтомати (магазинні\коробчасті)

Напівавтомати (магазинні\коробчасті)

Новомодний тип зброї, який розвинувся в окрему гілку від класичних трубчастих напівавтоматів.

Ключова відмінність - автоматоподібний магазин та дизайн, який зовнішньо нагадує різні карабіни чи штурмові гвинтівки. Може виконуватись як в класичних форматах - магазин попереду тригера, так і в форматі "булпап" - коли магазин позаду тригера.

Ринок "коробчастих" є достатньо вузький і лише почав активно розвиватись, при цьому першу скрипку грають тут турецькі виробники - Uzkon, Typhoon, Hatsan. При цьому мінімальні ціни знаходяться на позначці 11+ тис. грн, а довговічні моделі можна придивлятись в районі 20-25 тис. грн.

Переваги:

  • Вигляд - він офігезний, тактикульний і виглядає дуже смачно на фоні "одноманітних" помп і класичних напівавтоматів. Власне саме на вигляд часто купуються новачки і це є ключовою проблемою невідповідності очікувань до реальності.
  • Тюнінг - коліматори, ліхтарі, лцу, тактичні ручки і все що тільки захочеться можна вчепити на них, бо ж не дарма виробник прикрутив стільки планок? (Ніт)
  • Темп стрільби і швидкість перезарядки - тут "коробочки" суттєво обходять інші типи, оскільки дозарядка нових 5-10 патронів займе 1-2 секунди у порівнянні із класичною дозарядкою трубчастого магазину.
  • Емоції та можливість виділитись - "Ну ви бачили який космічний бластер?"

Недоліки:

  • Швидкість дозарядки - переважно власники бластерів мають 2-4 магазини різної місткості і якщо вони опустіють - процес дозарядки 12им калібром - це ще те задоволення
  • Габарити магазинів - візуальна схожість з автоматними магазинами дозволяє сяк-так припасувати їх у підсумки, але габарити значно більші. Саме тому, переносити 3-4 споряджені магазини на поясі - це дуже специфічне задоволення
  • Вага зброї - подібні півавтомати за рахунок специфіки конструкції мають немалу вагу і це часто-густо вбиває задоволення від стрільби із такого бластера. Саме тому, щоб ефектвино вправлятись із тим же Typhoon F12 треба мати яку-не-яку, але фізичну силу в руках.
  • Чистка - розбір і чистка цього конструктора Lego стануть вашим особлими днями календаря.
  • Примхливість автоматики - як і в класичних - мінімум 28 патрон і деколи, ще й підбірка конкретної моделі патрона, на якій зброя працює стабільно і безвідмовно.

Резюме: магазинні напівавтомати - чудова зброя, але специфічна і власнику треба чітко усвідомлювати всі плюси і мінуси свого рішення. Моя особиста думка: перед тим як купувати подібну зброю, новачок повинен як мінімум відстріляти з подібної зброї в тирі патронів 30-50, а потім, в ідеалі, ще й почистити, щоб розуміти всі тонкощі перебування такої зброї у власності.

І насамкінець: попри всі поради викладені вище, керуйтесь своєю головою, бо саме вам ця зброя має приносити задоволення і саме ви з неї будете стріляти. Пробуйте, тестуйте, шукайте власників подібних моделей на форумах, напрошуйтесь виїхати з ними на ССК, щоб спробувати вживу - це точно дасть вам більше розуміння для прийняття фінального рішення.

Тому холостіть навики, тримайте зброю чистою, а порох сухим!


Jonathan Zatvarski фото Jonathan Zatvarski

Керівник проектів цифрової трансформації, старший викладач в НаУКМА, спортсмен в практичній стрільбі

Дата публікації: 25 Лис, 2021