Чому у вас досі немає зброї?

Кожного разу, як настає чергова економічна (політична, військова) криза, мені задають дуже багато питань про зброю. І це нормально, бо зброя надає впевненості. Комусь у тому, що зможе захистити себе від злочинців і мародерів, комусь від військового вторгнення. Зрозуміло одне – зі зброєю набагато спокійніше ніж без неї. І якщо ви придбаєте зброю і будете з нею тренуватися – то це буде дуже гарною і корисною навичкою. Я придбав зброю у 2009 і ще жодного разу не пожалкував, що це зробив.

Магазин ІБІС у Львові, фото Віталій Педченко
Магазин ІБІС у Львові, фото Віталій Педченко

Тепер питання по черзі, за популярністю. Вартість послуг та заліза писати не буду, щоб Фейсбук не лютував.

1. Чи дозволена зброя в Україні? Так і давно, на руках повно легальної зброї на будь-який смак: гладкоствольна, нарізна. Отримавши дозвіл на придбання нарізної зброї (з 25 років), ви можете з ним придбати як малокаліберну гвинтівку, так і гвинтівку 50го калібру. На даний момент, у нас можна придбати багато чого, про що можуть тільки мріяти в деяких країнах.

2. Чи потрібно бути мисливцем? Ні, хоча вся зброя, яка продається цивільним в Україні називається «мисливська», мисливцем вам бути не обов’язково.

3. Чи важко отримати дозвіл, чи потрібно шукати знайомства та «прискорювачів»? Ні, це взагалі не складно для законослухняного та психічно здорового громадянина. Весь процес займає десь місяць часу та кілька візитів у дозвільну, тир, мед. заклади. Витрати не дуже великі, на страхування, курси (під час першого придбання зброї), медичну довідку, простий сейф. Майже не чув про випадки затягування чи відмов. Інструкцій в Інтернеті – повно.

Така стаття є на нашому сайту тут.

4. Яку зброю обрати? Гладкоствольну чи нарізну? Це досить велике питання. Як кажуть американці, пістолет – для оборони на вулиці, рушниця для оборони дому, гвинтівка – для оборони Батьківщини. Пістолети нам недоступні, тому є рушниці та гвинтівки. Основне обмеження рушниці – це дальність стрільби, до 100-150 метрів кулею в залежності від досвіду стрільця (можна стріляти і далі, але це вже дистанція не для рушниці). Це плюс у випадку полювання і самооборони (куля не зможе завдати шкоди, якщо пролетить повз ціль), але мінус у випадку, коли потрібно стріляти далеко. Тому, якщо хочеться стріляти на 200-300 метрів і далі, вибирайте нарізну зброю. Для початку, для спорту, самооборони, полювання – можна обрати гладкоствол. Гладкоствольні рушниці простіші у використанні та обслуговуванні.

Доволі достойну попову рушницю можна придбати від $200. Дробовик іменитого бренду буде коштувати приблизно $800-1000.

5. Калібр: 9мм, 223, 308…? Карабіни пістолетного калібру (9х21) стають все більш популярними за рахунок вартості набою, компактності, легкості використані, звуку пострілу, обмеженій дальності. Але дальність тут теж не програє «дорослим» калібрам. 223 калібр вже дає більшу дальність, використовується військовими по всьому світу і дозволяє впевнено стріляти і на 300-400 метрів. 308 і більше, це вже калібри для високоточної стрільби і дозволяють впевнено вражати цілі на набагато більших дистанціях. Але тут вже будьте готові заплатити за приціл вартість гвинтівки або навіть більше.

Якщо ви не знаєте що це за такий дивний калібр 9х21, то радимо вам нашу статтю.

6. Мушка і цілик, коліматор, оптика? Якщо ми говоримо про гладкоствол, то вистачить і мушки, це зброя для стрільби на короткі дистанції. Якщо говорити про нарізну, то можна поставити мушку і цілик на початку, а потім використовувати у якості резервних (але пам’ятаємо, що вночі від них мало користі). Коліматор без збільшення дозволяє впевнено стріляти на короткі дистанції, а далі вже потрібен магніфер (ще один оптичний прилад для збільшення). Тому, якщо справа стосується карабінів у калібрі 223 і більше, то варто поставити оптичній приціл кратності хоча б 1-4, 1-6, 1-8. На одиничці, без збільшення, ви можете використовувати оптику як коліматор, а коли потрібно стріляти далі, то можете збільшити кратність. Про оптику для високоточної стрільби навіть не буду починати писати, там цілий Всевсвіт 🙂

7. Чи дозволені в Україні глушники? Саундмодератори дозволені для придбання без обмежень.

8. Чи дозволені в Україні нічні або тепловізійні приціли? Так, дозволені для придбання без обмежень.

9. Що найбільше важливо купити після зброї? Набої та тренування. Без тренувань зброя – це лише важка залізяка.

Чи залишились у вас ще питання? З питань допомоги, консультацій, знижок – звертайтесь у приватні повідомлення 🙂 (також читайбе блог автора).

P.S.: Фото з магазину ІБІС Зброя та Полювання у Львові, як ви бачите, зброї вистачає 😉


Віталій Педченко фото Віталій Педченко

Майстер Спорту Міжнародного Класу, Чемпіон України з практичної стрільби, інструктор.

Дата публікації: 28 Січ, 2022