Q&A Шона Мерфі, стрілка та представника Nightforce Optics

Шон Мерфі професійний стрілець та представник компанії Nightforce Optics

Шон Мерфі професійний стрілець та представник компанії Nightforce Optics

Навігація:

Матчі

  1. Як давно ви стріляєте? У якій кількості матчів брали участь?

  • У 2006 році я почав конкурентно стріляти з пістолетів в IDPA, а потім USPSA (версія IPSC у США), та динамічний карабін/3-ган. Після старту в Nightforce в 2011 році я почав займатись стрільбою на великі відстані. Я стріляв трошки F-клас, близько 2014/2015, і почав займатись PRS у 2015 році. Крім PRS, я також стріляю командні/польові/снайперські змагання, а також матчі з точної стрільби з напівавтоматичних гвинтівок, коли це можливо.

  • Ще одна нова дисципліна в США, яку я пробую, називається Run&Gun, вона також названа бойовим біатлоном, або біатлон зі зброєю центрального бою. Це включає біг між етапами та стрільбу вправ “всліпу”, тобто не знаючи наперед кількість та розташування цілей, допоки ви не дістанетесь до них. Тут використовуються карабін та/або пістолет.

  • Я, як правило, в середньому стріляю 8-12 основних матчів на рік, плюс менші локальні матчі, якщо дозволяє мій графік.

  1. Які ваші улюблені типи турнірів з точної стрільби (PRS, ELR, ще що-небудь?)

  • Змагання команд/польові виходи снайперів - крім точної стрільби з гвинтівки, у них є складність у тому, що потрібно знаходити цілі та визначати відстань до них за обмежений проміжок часу. Вони також передбачають деякі фізичні навантаження, і ще потрібно мати стратегію. Мені також пощастило мати хорошого партнера по стрільбі, і нам дуже весело під час участі у таких матчах.

  1. Які ваші найвидатніші та найбільш пам’ятні виграші? А може, участь у найбільш пам’ятному матчі?

  • Мені пощастило змагатись у багатьох різних матчах і мати успіх у різних дисциплінах. Перемога в моєму першому матчі першого рівня (рівень штату) з пістолетом завжди буде виділятися для мене, оскільки це була моя перша перемога у великому матчі.

  • Через розміри США, турніри з PRS можуть відрізнятися залежно від регіону. Мені дуже подобаються змагання на заході Сполучених Штатів, оскільки місця дуже мальовничі, а цілі - у природній місцевості замість типових мішенних валів. Відстані до цілей зазвичай довші, а вітрові кондиції є складнішими, що, на мою думку, є кращим випробуванням майстерності стрільців замість випробування їх обладнання, що трапляється на деяких матчах з ближчими дистанціями з великою кількістю барикад/позицій.

  • Моїм улюбленим матчем за весь час був Stillwater Tactical Challenge, який більше не проводиться. Це було командне змагання з декількома подіями за загальний бал, включаючи точну дальню стрільбу по мішеням з різними значеннями балів (стратегія), динамічний курс бігу між вправами з гвинтівками та зайняттям позиції і початком стрільби по таймеру, та 3-4-кілометровий “короткий” шлях, який стрілявся із карабінами та пістолетами, біжучи по лісу і вражаючи понад 300 сталевих цілей. Матч закінчився також дуеллю команди проти команди.

  • Ще одним пам’ятним змаганням є змагання 2015 року на Кубок Creedmoor, який зараз є матчем з F-class між стрілецькими командами США та Ірландії. Я був у команді США на матчі, і їздив до Ірландії, щоб змагатися. Матч був дуже веселим, а ірландці були гостиннимиd господарями на час візиту нашої команди.

  • Ще один матч, який тривав протягом декількох років, - це 2-gun матч Nightforce, який передбачав стрільбу типу PRS та стрільбу з карабіном AR-15 на кожному етапі. Він проходив у Віттінгтонському центрі NRA на природній місцевості.

  1. Яка середня вартість участі у матчах PRS різного рівня?

  • Більшість матчів - це близько 250 доларів за дводенний матч.

  • Для змагань на 1 день вони становлять від 40 до 100 доларів США, залежно від місця проведення, якщо їжа включена або якщо змагання йдуть за цінні призи.

  1. Скільки етапів у стрілецькому матчі зазвичай стріляють стрільці? Скільки пострілів вони зазвичай роблять на матчі?

  • Для 2-денного заходу в середньому 18-20 етапів. Деякі матчі будуть стріляти по половині вправ на день, а інші робитимуть один довгий день 14-15 етапів і лише декілька вправ на другий день, щоб люди могли поїхати додому раніше.

  • Більшість етапів - це, як правило, 8-10, інколи 12 пострілів. Стрільба, як правило, обмежується тим, що кожен постріл враховується, тобто у вас може бути лише одна або дві спроби на кожну ціль.

  1. Які найбільш типові відстані та розміри цілі?

  • Відстані, як правило, 300-1000 ярдів, більшість пострілів - 350-750 ярдів з різних позицій (окрім положення лежачи) та перешкод. Це, однак, залежить від можливостей і директора матчу. Деякі майданчики дозволяють робити більш дальні постріли по відкритій місцевості, в той час як інші мають більше обмежень і використовують реквізити або різні позиції для вправи.

  • Розміри цілі можуть варіюватися від 1-4 MOA, іноді більше або менше, залежно від етапу та навичок, які випробовуються.

  1. Наскільки хороші призи? Наскільки щедрі спонсори? Чи можна заробляти на життя, займаючись лише стрільбою у США?

  • Призовий фонд може бути добрим, якщо організатор матчу наполегливо збирає пожертви. Коли спорт був меншим за масштабами, було менше матчів, щоб їх підтримувати, і компанії надавали продукти більш високої вартості. З більшою кількістю подій компанії все ще підтримують їх, але повинні розподіляти свій спонсорський бюджет на більшу кількість матчів. Іноді є грошові призи від організації матчу чи серії, але це не завжди так.

    1. Великий призовий фонд деяких з великих матчів може перевищуватиd $100000 в перерахунку на ціни MSRP, в тому числі це оптика, шасі, аксесуари, компоненти релоадінгу, оснащення або інші речі - такі, як вільне відвідування матчу, і т.д.

    2. При цьому, багато матчів не такі великі. Незважаючи на те, що призи це добре, в США ведеться дискусія щодо можливості проводити більше дешевих матчів з невеликим призовим фондом.

  • Заробляти на життя, будучи лише професійним стрільцем, стріляючи матчі та отримуючи призи, буде дуже важко. Велика кількість хороших конкурентів робить дуже непевною перспективу розраховувати на дохід з виграшних матчів, особливо якщо мова йде про утримання сім’ї. Ті, кому пощастило займатись лише стрільбою, як правило, працюють у галузевій компанії або є самостійно заможними. Ті, хто працюють в індустрії, крім стрільби, також несуть і інші обов'язки - в галузі продажів, маркетингу, обслуговування клієнтів або інженерії.

Гвинтівка та боєприпаси

  1. Ваша улюблена гвинтівка для змагань зі PRS?

  • У мене є кілька гвинтівок залежно від типу змагання. Для чистих матчів PRS та деяких польових матчів я маю Accuracy International AX. Мені подобається її затворна група та можливість легко міняти стволи відповідно до типу матчу. Крім того, це дуже надійна гвинтівка, яка добре стріляє навіть у несприятливих умовах.

    1. Для змагань довжина стволів зазвичай становить 24-26 дюймів.

  • У мене також є шасі AIAX із затворною групою Bighorn TL3, що дозволяє використовувати подібну гвинтівку, як і моя AX, для стрільби з .223 та 6.5 PRC - калібрів, які не має гвинтівка AX.

  • Для матчів, що не належать до PRS, де потрібно бігати або рухатись на час, у мене є Proof Research Tac3 в калібрі 6 мм Creedmoor, яка має ствол з вуглепластиком і ложу з вуглепластика. Із прицілом типу ATACR, супресором та сошками гвинтівка важить приблизно 5.5 кілограмів. Ця економія щонайменше 3.5 кг надає більшу свободу в русі або при перенесенні на більші відстані.

  • Усі ці гвинтівки мають приціли Nightforce ATACR 7-35х56 із сіткою Mil-C або Mil-XT.

  1. Який ваш улюблений калібр, і чому?

  • Це залежить від програми змагання. Однак, якби мені довелося вибрати лише один калібр для конкурентоспроможного всебічного використання, то мені подобається 6 мм Creedmoor. Цей калібр пропонує чудові показники з мінімальною віддачею. Я можу його переспоряджати, і до нього є справді хороші фабричні боєприпаси. Крім того, ємність гільзиd така, що в ньому працюють різні порохи, і кулю можна запустити на більш високих швидкостях для матчів з більшими відстанями, або повільніше - для кращого життя ствола, якщо покращені балістичні показники не потрібні.

    1. У США стають популярними 6 мм BR і 6 мм Dasher, пропонуючи схожі характеристики, як повільний 6 мм Creedmoor, але з більшим терміном експлуатації ствола. Однак їх треба споряджати вручну.

  • У мене є .223 та .308 для занять. .223 є економічним для практики на ближній відстані та має хороший термін експлуатації ствола, плюс він дуже цікавий для стрільби з болтової гвинтівки. А 308 дуже хороший для позиційних занять, бо має додаткову віддачу для ускладнення тренувань, та дуже тривалий термін служби ствола. Ідея полягає в тому, що якщо я можу вправлятись із .308-м, то з 6 мм мені буде стріляти значно простіше.

    1. Оскільки за останні два роки я більше зосереджувався на польових / командних заходах, я стріляв .308 в матчах PRS для додаткового виклику та інтенсивніших тренувань. На сході США вітер не такий сильний, як на заході. Стрільба із .308 на сході схожа на стрільбу із 6 мм або 6,5 мм на заході. Тому .308 є хорошою практикою роботи з вітром з цієї причини.

  • 6,5 PRC - це гарний картридж для стрільби на великі відстані, оскільки він надсилає важчі кулі 6,5 мм зі швидкістю більше 900 м/с. Він схожий на стрільбу з .308-го з помітною віддачею, тому у дуже насиченому нестабільними позиціями матчі його важко використовувати. Але для матчу, який передбачає більше стрільби зі стабільних положень та довші дистанції, це гарний варіант.

  1. Ви віддаєте перевагу дульному гальму чи глушнику?

  1. Я однозначно віддаю перевагу супресорам (глушникам). Зниження рівня шуму і струсу набагато приємніші при стрільбі цілий день. Глушники також зменшують віддачу, але оскільки гази потрапляють у глушник, це також змінює саме відчуття віддачі, робить його більш розтягнутим. Це вимагає більш суворого супроводження пострілу. Для командних змагань супресори дуже вигідні тим, що не оглушають і не заважають товаришу по команді.

    1. У США супресори вимагають спеціального схвалення уряду, і вони не є законними у всіх штатах. Якби їх було легше дістати, я вважаю, більше стрільців використовували б їх. Зараз же тому, хто бажає конкретних переваг від застосування глушника, потрібно пройти тривалий бюрократичний процес отримання ліцензії.

  2. Під час стрільби з .308 у PRS, я думаю, дульне гальмо більше допомагає зменшити віддачу, щоб забезпечити спостереження за точкою влучання кулі. Це, як правило, єдиний випадок, коли я ставлю дульне гальмо на точну гвинтівку.

    1. Для деяких змагань з AR-15 я використовую дульне гальмо для кращої роботи з зброєю, а також для того, щоб гвинтівка була коротшою для легшого переміщення.

    2. Для використання у ELR важкі калібри, такі як .416 Barrett, мають величезну кількість віддачі, і дульне гальмо - єдиний спосіб приручити його. Однак така стрільба дуже обмежена в кількості пострілів. І я буду використовувати подвійний захист слуху.

  1. Яка длявас бажана довжина ствола?

  • Для гвинтівки з глушником я думаю, що 22 або 24 ”(залежно від патрона), така довжина добре збалансована із середнім та важким контуром ствола. Якщо ви працюєте з дульним гальмом, 26” надасть більше швидкості та ваги, щоб зменшити віддачу.

  1. Нержавіюча сталь або хромована сталь для стволів?

  • Для високоточних гвинтівок я використовую стволи з нержавіючої сталі, виконані методом стругання (cut rifled). Вони, як правило, випускаються більш однорідними і з більш жорсткими допусками, аніж фабричні стволи, що дозволяє виробнику гвинтівки досягти певної цінової категорії.

  1. Bartlein, Krieger або? ...

  • У мене були чудові стволи Bartlein, Krieger, Brux та Hawk Hill Custom. В даний час я використовую Proof Research, як суцільносталеві, так і полегшені стволи з опліткою вуглецевим волокном.

  1. Чи можете ви порекомендувати якусь фабричну гвинтівку для гарного старту в PRS?

  • Я буду радити більш бюджетні пропозиції, оскільки є дуже приємні гвинтівки, що готові до змагань, але вони можуть дорого коштувати для стрільця-початківця. Також я завжди рекомендував би придбати більш якісний приціл, аніж гнатися за «найкращою» гвинтівкою. Виберіть гвинтівку і освоїте її. По ходу ви зрозумієте, що вам подобається, а що не подобається у гвинтівці.

    1. Із фабричних гвинтівок мені подобається Tikka T3 Tac A1 або CTR як варіант “з прилавку”. На мій погляд, він має кращу затворну групу, ніж Ruger RPR, і це робить гвинтівку гарним варіантом для подальшого апгрейду якісним стволом. За бажанням також легко замінити ложу і спуск за допомогою післяпродажних компонентів.

    2. Деякі Remington 700 з більш важкими стволами - приємні гвинтівки, якщо зроблені заміна ложі та спускового механізму. Затворна група у них дуже міцна, і стає дуже плавною по міріd використання. Ручне спорядження патронів здатне також покращити їх точність.

    3. RPR можуть добре стріляти, але я вважаю, що ця гвинтівка може стати обмежуючим фактором, коли стрілець стає кращим. Однак можна стверджувати, що стрілець може зекономити гроші для придбання кращого прицілу та більше боєприпасів для більш інтенсивних тренувань, що я вважаю важливим.

    4. Як калібр для початківця, 6,5 СМ є чудовим варіантом, оскільки він балістично перевершує .308, пропонує хороший термін експлуатації ствола і легкий відкат. Є багато гарних заводських патронів, і їх також легко переспоряджувати.

  1. Якої точності ви очікуєте від змагальної гвинтівки для стрільби з PRS?

  • Мені хочеться бачити принаймні ½ MOA точності з регулярністю, однак я також хочу переконатися, що комплекс дає постійні початкові швидкості. Якщо швидкість не є однорідною, це призводить до вертикальної стрічки влучань на великій дальності, що спричиняє промахи та розчарування. Мені подобається бачити SD (Standard Deviation) не більше 3 метрів на секунду.

  1. Які ваші улюблені аксесуари для стрільби в стилі PRS?

  • Мій комплект, який може допомогти мені вирішити більшість проблем уd стрільбі, включає в себе:

    1. Мішок Armageddon Gear Gamechanger

    2. Площадка Gray-Ops

    3. Штатив Really Right Stuff

    4. Kestrel 5700 Elite

  1. Ви можете відстріляти PRS-матч із хорошими результатами за допомогою заводських боєприпасів?

  • Якщо ви протестували боєприпаси, і вони мають хорошу точність та пристойну стабільність початкової швидкості, тоді так, заводські боєприпаси можна використовувати. Більшість заводських патронівd можуть дозволити стрільцеві вразити більшість цілей.

  1. Ви переспоряджуєте набої? Якщо так, то який ваш типовий вибір для пресу та матриць? Також які бренди ви обираєте для гільз / куль / порошку?

  • Я переспоряджую більшість своїх калібрів. Мені подобаються матриці Форстер, Реддінг і Хорнаді. Практично будь-який хороший міцний прес може підійти. Я експериментував з використанням мого Dillon 650 в для збірки точних боєприпасів, щоб зменшити час обробки гільзи та завантаження навіски.

  • Гільзи: марки Hornady, Alpha та Lapua залежно від наявності для калібру.

  • Кулі: передусім Хорнаді, однак я мав успіх і з Сьєрра, Лапуа та Бергер

  • Порошок: я використовую Hodgdon/IMR майже виключно, знову-таки залежно від картриджа.

  1. Який ваш підхід до пошуку кучної навіски? На якій відстані ви стріляєте для перевірки кучності навіски?

  • Що стосується розробки навіски, я відстрілюю “драбину” у 0,2 грейни з пороховим зарядом і довжиною патрону, щоб знайти «вузли», які прощають відхилення в навісці або в розмірі патрону, але все ж дають гарну кучність і стабільність швидкості.

  • Більшість моїх робіт з навіскою відбувається на 100 ярдів, з підтвердженням на 300-600 ярдів і далі, залежно від наявності дальності. Для роботи з ELR-навісками їх потрібно для перевірки відстрілювати на значно більших відстанях.

  1. Ви віддаєте перевагу гарячим навіскам, чи, можливо, середнім, але точнішим?

  • Я завжди віддаю перевагу трохи повільнішій, але точнішій, і найголовніше, найбільш стабільній швидкості. Мені подобається випробовувати свої боєприпаси, струшуючи над ним трохи води перед тим, як стріляти, щоб випробувати їх на стрільбу під дощем. Я б відмовився від деякої швидкості в обмін на стабільність та надійність у будь-яких умовах.

  1. Ви стріляєте кожен матч однією найточнішою навіскою, чи ви точно налаштовуєте навіски під конкретні відстані / розміри цілі?

  • Мені подобається знаходити навіску для гвинтівки і просто підтримувати її стабільною. Якщо потрібно, я можу спробувати іншу кулю, якщо з цього буде користь для матчу, але, як правило, я просто знаходжу рецепт і стріляю ним, а не постійно експериментую з різними навантаженнями. Якщо для матчу потрібно щось інше, я можу змінити калібр цілком, а не регулювати навіску.

  1. Який улюблений прилад для вимірювання швидкості?

  • Я використовую Magnetospeed v3. Його легко встановлювати і він дає мені хороші дані, на які я можу розраховувати.

  1. Чи робите ви довжину набоїв “під магазин”, чи оптимізуєте під відстань до нарізів?

  • Якщо гвинтівка приймає магазини, я роблю патрони магазинної довжини або коротші, якщо гвинтівка показує, що вони кращі. Я все одно випробовую OAL на найкращу довжину в межах, що дозволяє довжина магазину чи менше.

  1. Який ваш підхід до чистки? Чи чистите ви гвинтівку на турнірах? Яким розчинникам чи засобам для чищення ви віддаєте перевагу?

  • Мені подобається чистити кожні кілька сотень пострілів, або перед матчем. Після того, як ствол почищено, я люблю вистрілитиd щонайменше 10-20 патронів, щоб переконатися, що є певне забруднення, яке забезпечить стабільну поведінку ствола при стрільбі. Я намагаюся не занадто перечищати ствол. Але якщо на матчі мокроі або багато пилюки, після нього я проведу чистку, щоб запобігти корозії або сильному забрудненню.

  • Я взагалі не чищу посеред матчу. Якщо умови дуже погані, я можу запустити сухий патч по стволу, щоб видалити забруднення або вологу, і витерти патронник, якщо відбувається перерва, або в кінці першого дня перед другим.

  • Мені подобається елімінатор BoreTech для очищення. Він видаляє забруднення і мідь, якщо вони є.

  1. Ви чистите також мідь?

  • Мені не подобається зосереджуватися на зачистці міді, вважаю за краще мати ствол забрудненим і бачити, як він стріляє. Я вважаю, що присутність міді це нормально, тому що за матч на 100+ пострілів при стрільбі обов’язково буде присутнє забруднення. Я вважаю за краще, щоб ствол був у приблизно схожому стані для кожного пострілу. А не чистити і отримати інший стан ствола, коли він чистий, та після кількох пострілів з нього. Знову-таки, хочеться однаковості, навіть якщо стволd забруднений.

  1. Ви обкатуєте нові стволи? Якщо так, то який ваш підхід до цього?

  • Для строганих стволів із нержавіючої сталі, вони можуть демонструвати деяке збільшення початкової швидкості після 150-200 пострілів. Як правило, з новим стволом я прострілюю перші 30-40 патронів у повільному темпі, потім просто тренуюсь, приблизно до 200 пострілів. Тоді я почищу його, вистрілю кілька пострілів для забруднення і починаю працювати над підбором навіски.

  1. Чи використовуєте ви для очищення полірувальні пасти, такі як JB або Iosso?

  • Як правило, не для стволів вищої якості, якщо немає конкретної потреби виправити проблему.

Тренування

  1. Як виглядає процедура ваших тренувань? Ви тренуєтесь спеціально для кожного матчу?

  • Я підбираю свої тренування перед матчами відповідно до конкретної події / дисципліни. Хоча я зосередитиму увагу на цілому наборі навичок для конкретного матчу, я все ж намагаюся по можливості просунутись і із загальним розвитком навичок.

  • Для розвитку загальних навичок я практикую різноманітні вправи, пов'язані з точністю, швидкістю та адаптацією до проблем.

  • Для дисциплін, я розгляну заплановані вправи, використану вогнепальну зброю та специфіку події. Мені подобається читати огляди та інформацію з попередніх подій, щоб можна було зрозуміти, що може знадобитися стрільцеві. Тоді я розберуся, які навички охоплюють це, і зосереджуся на них. Наприклад, якщо матч в першу чергу з позиції лежачи, я буду працювати над стрільбою лежачи, над набуттям позиції, пошуком цілі та будь-якими іншими навичками, пов’язаними із цим. Для інтенсивних позиційних матчів я роздивляюся різні позиції, як розміститись на перешкодах, яке обладнання мені може знадобитися для стійких та хитких барикадах, якої висоти повинен бути штатив і т. Д.

  • Я також дуже вірю у візуалізацію, тому мені подобається подумки репетирувати дії протягом дня, щоб виконати ментальне “програмування” перед матчем, якщо це можливо. Це також допомагає в день матчу, коли ви побачили хід виконання вправи, щоб допомогти запрограмувати дії, необхідні для досягнення максимальної ефективності.

  1. Ви робите нотатки? Книга даних чи якісь інші форми?

  • Я відстежую гвинтівки/балістичну інформацію у Google Docs та в додатку Applied Ballistics. У моєму додатку AB на телефоні є обширні балістичні дані на гвинтівки, і конкретна гвинтівка та навіска завантажуються у мій Kestrel для сеансу стрільби чи матчу. Якщо на матчі передбачено матчбук з курсом стрільби, я запишу для себе кілька записок, як для стрільби, так і для післяматчевого огляду після етапу. Мені також подобається пройти і узагальнити матч словами, навіть якщо тільки для мого власного використання, деталізуючи кожен етап із згадуванням якомога більше інформації.

  • Для розробки навісок я люблю вести детальні примітки, і резервую принаймні дві сторінки в зошиті для поточних нотаток або оновлень, а також інформацію про тестування та перевірку.

  1. Ви тренуєтесь з такою ж змагальною гвинтівкою, чи маєте окрему тренувальну гвинтівку?

  • В ідеалі мені подобається тренуватись із тією ж гвинтівкою, проте використання калібру 6 мм вимагає чіткого планування - через коротший термін служби ствола. Якщо ресурси дозволяють, найкраще мати пару однакових гвинтівок для тренувань та матчів. Через обмежений термін експлуатації ствола 6 мм я зазвичай відстрілюю 30-50 патронів перед матчем для фінальної практики та перевірки навісок на відстані, залежно від доступної дистанції. Заздалегідь для додаткової практики я або використаю свій 223 калібр, або поставлю 308-й ствол для тренування. Після чого проведу останнє тренування з конкретною гвинтівкою для цього заходу.

  • Мені подобається мати подібні гвинтівки для виступів і тренування, будь-то гвинтівка зі змінними стволами, або навчальна гвинтівка меншого калібру з тою самою ложею, балансом та спуском. Важливо: якщо гвинтівка чи калібр відрізняються, треба розуміти їх відмінності та запланувати свою практику відповідним чином.

  1. Як часто ви проводите сеанси холостого тренування?

  • В ідеалі сесії з холостих тренувань проходять щодня, якщо дозволяє мій графік. За два тижні до великого матчу я працюю над розвитком загальної майстерності для пістолетів, карабінів та точних гвинтівок (не всі в один і той же день). У міру наближення матчу я зупинюсь на певних навичках, які можуть знадобитися, на основі наявної інформації або попередньої історії.

  • Холості тренування, якщо структуровані правильно, є надзвичайно ефективним інструментом. Ключ до успіху - бути достатньо дисциплінованим для таких тренувань, щоб закріплювати хороші навички та звички. Важливо визнати, коли ви досягли межі для розвитку навички, і не напрацьовувати шкідливі звички.

  • Я вважаю, що холості тренування повинні працювати на основних навичках, які можна тренувати без відчуття віддачі зброї. Гаряча практика повинна бути підсиленням і розширенням холостих тренувань, але з фактичною стрільбою на різні дистанції, з віддачею, балістичними ефектами тощо.

  1. Які вправи ви можете порадити стрільцям, які хочуть удосконалити навички PRS?

  • Ніщо не може замінити час за гвинтівкою, будь-то холості тренування чи “гарячі”. Я рекомендую наступне:

    1. Переконайтесь, що гвинтівка налаштована під стрільця, і вона зручна та проста у використанні. При налаштуванні переконайтесь, що висота підщічника відповідає висоті прицілу, правильно відрегулюйте довжину прикладу, поставте сошки на місце, до якого можна дістатись рукою для швидкого регулювання їх довжини, тощо. Також переконайтесь, що приціл встановлено зручно за висотою за виносом вихідного зрачка.

    2. Практикуйте відчуття звичності циклу роботи і всієї функціональності гвинтівки. Вона має відчуватись продовженням стрільця, розумово і фізично, від заряджання до стрільби до розряджання. Як приклад, будьте досить знайомі з вашою гвинтівкою, щоб вміти розпізнати, чи дослали ви патрон у патронник чи ні, коли закриваєте затвор, не дивлячись.

    3. Після того, як гвинтівка стрільцеві добре знайома, починайте займатися основними діями як холостого, так і гарячого тренування.

      1. Основні дії варто починати, стоячи за гвинтівкою, щоб швидко займати позицію за нею, знаходити ціль і виконувати постріл.

      2. Практикуйтесь вставляти магазин і заряджати імітаційний патрон для холостого тренування, або робити один постріл і розряджати, щоб почати спочатку.

      3. Практикуйте роботу затвором та супроводження пострілу. Зробіть гарний постріл, тримайтеся на гвинтівці і лічіть 1-2-3 секунди - для холостого тренування. Або зосередьтеся на тому, щоб побачити слід кулі та/або точку влучання. Це добре як для точної стрільби, так і для отримання цінної інформації для наступного пострілу.

      4. Почніть оцінювати вітер, навіть якщо ви не на стрільбищі. Якщо у вас є Kestrel або датчик вітру, спробуйте визначити швидкість вітру і перевірте ваш здогад. Зробіть спостереження за рослинністю, міражем та іншими факторами та перевірте швидкість, щоб перевірити себе.

      5. Коли напрацюєте основні дії, використовуйте звіти з попередніх матчів або розробляйте власні міні-етапи чи сценарії для практики. Боєприпаси дорогі, тому цінуйте кожен постріл. Ставтесь до цих етапів як до матчів. Запишіть дані пострілу і пройдіть через вправу, як на матчі, і будьте відповідальними за результати.

    4. Для регулярної практики розвиток навичок (окрімd балістичних/вітрових) можна проводити на 100-200 ярдах на паперових цілях (точках) розміром 1-2 МОА; наприклад, стрільба з барикад, швидкісні вправи тощо. Практика на ближчій відстані зменшує помилки, пов'язані з навколишнім середовищем та балістикою.

    5. Для дальніх занять я в основному стріляю зі стійких позицій і перевіряю, чи відповідає гвинтівка моєму балістичному калькулятору та чи є стрільба з неї добре передбачуваною. Замість того, щоб займатись відпрацюванням нестійких позицій на великі дальності, я хочу бути впевненим, що я роблю хороші постріли і спостерігаю за результатом пострілу, щоб налагодити балістичну інформацію та точно перевірити свої здогадки щодо вітру. Якщо у вас є непевність від пострілу з нестійкого положеня, від вітру, і від непевної балістичної інформації, то кількість змінних може бути занадто велика, щоб конкретно сказати, що спричинило промах. І тому я не отримаю інформативного тренування від таких пострілів.

      1. Якщо в певний день вітер дуже сильний, я б зосередив увагу на практиці вітру зі стабільних положень. І якщо є якісь нерівномірності влучання у ціль, такі як завищення або заниження, я не збираюся обов'язково вважати, що мої балістичні дані невірні. Оскільки у полі може бути невидима тяга вгору або вниз, що впливає на політ кулі.

      2. У стійкий і спокійний день я напрацьовую високу точність, переконуюсь, що у мене дуже добре виміряні дистанції до цілей, і я можу забезпечити правильність моїх балістичних даних, оскільки помилки, викликані умовами середовища, повинні бути мінімальними.

      3. Коли ви станете впевнені у читанні вітру, у балістичних даних та здатності стріляти з нестійких позицій, то час від часу практикуйте стрільбу з таких позицій на більш великих дистанціях. Якщо ви просуваєте свої навички, важливо розуміти можливі моменти невдачі, щоб не порушити впевненість у собі, гвинтівці тощо через надмірну кількість факторів, через які ви могли промахнутись. Не забудьте проаналізувати, що відбувається, щоб зрозуміти, що робиться правильно, і де у вас можуть виникнути проблеми, над якими ще треба попрацювати.


Панас Маслійник фото Панас Маслійник

Дата публікації: 14 Жов, 2019