Як чистити та доглядати гвинтівку

Дуже гарна, та завжди актуальная стаття "Українська Школа Снайпінгу" від 14.04.2015. Орігінал за посиланням.

Давати будь-які конкретні поради по догляду за зброєю непросто, бо у кожного її власника рано чи пізно виникають власні навички і уподобання. І дуже часто власники потім їх вважають єдино вірними, а решту оголошують єрессю та піддають анафемі Але ми будемо вище цього, і не станемо диктувати вам наш "єдино вірний" спосіб догляду за зброєю, а просто дамо кілька порад. Бо любителі високоточної стрільби - люди розумні, а розумній людині притаманне критичне мислення, здоровий глузд і науковий підхід у всіх аспектах її діяльності.

Час доглядати зброю настає після кожної стрільби, або не рідше ніж раз на місяць. За бажання - хоч щодня. Догляд цей полягає у таких стадіях:

  1. Чистка ствола та механізмів
  2. Змащування
  3. Захист від корозії

Почнемо з чистки

Старовинна військова приказка гласить, що зброя, яка сьогодні стріляла, має бути почищена до заходу сонця. І це не просто примха - у армйських набоях іноді й досі зустрічаються так звані "корозійні" капсулі, склад яких дає осад солей, що викликає майже миттєву корозію сталі. Тож якщо ви стріляєте такими набоями і немає часу нормально почистити, то промийте зброю хоча б водою, щоб змити цю сіль.

У комерційних набоях використовуються виключно некорозійні капсулі. Але зброю усе одно чистити треба. І бажано не відкладати цей процес надовго. Більшість стрільців починають його іще на стрільбищі.

Отже, чистка

Для безвідмовної роботи зброї у ній не має бути сторонніх тіл, рідин та речовин. Але звідки вони там можуть узятись? Ну, з піском і пилюкою все і так ясно - надуває вітром, закидає пострілами з землі. Також усередину зброї затікають дощ, роса та конденсат. А отже, доводиться все це регулярно вичищати. Але це досить очевидно, як на наш погляд, тож ганчірка та мастило вам у допомогу.

Цікавіше із забрудненнями, що утворюються під час пострілу.

Як відомо, при згорянні чого завгодно залишається попіл. Так само при згорянні пороху на стінках ствола та інших частинах зброї осідає попіл, що складається переважно з вуглецю. Під дією високої температури і тиску він спікається, утворюючи разом з іншими компонентами досить міцний нагар.

Щоб відчистити від нагару зброю, вам знадобляться:

  1. Хімічні розчинники та очисники
  2. Механічні інструменти для чистки

На радість стрільцям, сучасних ефективних розчинників саме для зброї промисловість виробляє просто величезну кількість, і вибір тут зараз колосальний. Можна вибрати серед них і такі, що майже нічим не тхнуть. Це важливо, щоб зимовими вечорами дружина не виганяла вас із вашим залізом та хімікатами з теплої хати на промерзлий балкон

Перерахуємо лише деякі популярні універсальні розчинники: Shooters Choice MC#7, Bore Tech Eliminator, Milfoam Forrest, Hoppe's No.9, Butch's Bore Shine, M-PRO 7, Robla Solo MIL, KG1 і т.д.

Різноманітних продуктів для догляду за зброєю випускають зараз просто силу-силенну.
Різноманітних продуктів для догляду за зброєю випускають зараз просто силу-силенну. Вибирайте з них найбільш ефективні, але найменш токсичні.

За відсутності спеціалізованих розчинників та за нагальної потреби раз-другий можна скористатися і автомобільними очищувачами карбюратора або контактів. Якщо немає під рукою навіть їх, можна скористатися і старим добрим гасом (керосином), або навіть і бензином. Але то вже хіба від безвиході. Захоплюватись таким заміщенням точно не слід.

Для чистки ствола можна використовувати нейтральне та лужне мастило, пінки, гелі, особливі абразивні і полірувальні пасти та ще багато іншого. Розмаїття тут настільки велике, що очі розбігаються. Обирайте з того, що вам доступно.

Тепер щодо інструментів

Для доброї чистки не завадить зручна підставка
Для доброї чистки не завадить зручна підставка, на зразок Tipton або MTM Gun Vise. Зауважте також якісні довгі цільні шомполи у пластиковій оболонці - це найнеобхідніший інструмент для чистки вашої зброї.

Авторитетні зброярі кажуть, що вони на своєму віку бачили не так багато "розстріляних" стволів, як таких, що було "вбито" неправильною чисткою. І мова тут саме про механічні інструменти, а не про хімію.

Є кілька аксіом чистки високоточної зброї, які варто запам'ятати і виконувати, щоб ваш ствол служив вам довго й кучно:

  1. Ніяких складаних шомполів. Використовується лише цільний сталевий шомпол, але обов'язково із пластиковою або карбоновою оболонкою. Діаметр шомпола близький до калібру ствола. У ручці шомполу підшипник для вільного обертання. Найкращі шомполи - фірм Dewey, Tipton, Pro Shot;
  2. Чистка ствола проводиться тільки з казенної частини, себто з патронника. Щоб уникнути пошкоджень кульного входу, використовується особлива вставка-направляюча в патронник. За її відсутності використовується стріляна гільза, із розсвердленим під діаметр шомпола капсульним гніздом;
  3. Якщо конструкція зброї не дозволяє чистити з патронника, за жодних обставин не можна виконувати чистку зброї з дульного зрізу без особливої направляючої, що захищає дульний зріз. Один необережний рух, і з кучністю можна прощатись. Будь-яке пошкодження дульного зрізу може призвести до її втрати;
  4. Категорично заборонені сталеві йоржки, насадки та щітки. Допускаються латунь, мідь, бронза або алюміній.
Вставки-направляючі
Точну зброю чистять з боку патронника, а щоб не пошкодити його, застосовують різноманітні вставки-направляючі - від саморобних або дешевих пластикових до досить дорогих алюмінієвих.

Крім шомпола та направляючої для нього, вам знадобляться дві основні насадки: бронзовий йорж та вішер для патчів.

Бронзові йоржики - незамінні супутники зброї
Бронзові йоржики - незамінні супутники зброї

Йоржик потрібен, щоб "підняти" нагар після розчинника. А патчі, тобто шматки тканини, що насаджуються на вішер і змочуються розчинником, дозволять вам винести з каналу ствола увесь бруд, що утворився після вправ з йоржиком. Крім спеціалізованих покупних, можна використовувати нарізані вручну шматочки тканини або косметичні диски. Головне, щоб вони не сотались, тобто не залишали випадково окремих ниток.

Вішери та патчі
Вішери та патчі. Намагайтеся використовувати неткані патчі, що не дають ниток. Багато стрільців користуються ватними косметичними дисками, які розділяють або ріжуть на потрібну кількість частин. Для них буде зручним вішер типу Parker Hale (у центрі), на який патчі намотуються, а не наколюються.

Чистка

Типовий алгоритм чистки досить простий. Заливаєте у ствол обраний розчинник або змочуєте канал ствола кількома патчами з розчинником - чекаєте кілька хвилин, поки подіє - тоді працюєте йоржиком. Хоча б десяток повільних "фрикцій", з повним виведенням йоржику з дульного зрізу перед його обережним поверненням назад (інакше його бронзові щетинки будуть швидко ламатись та відпадати). Зауважте, що деякі виробники стволів (наприклад, Bartlein) не рекомендують втягувати йоржик і взагалі будь-що назад через дульний зріз через ризик його пошкодження.

Адаптер від Tipton
Пластикова пляшка - чудовий засіб, щоб нічого не забризкати та не заляпати під час чистки. Якщо діаметр ствола гвинтівки "не стикується" зі стандартною пляшкою, можна придбати адаптер від Tipton.

Щоб з йоржика не бризкав розчинник і бруд, можна надіти на ствол пластикову пляшку або пакет. Не поспішайте, але й не залишайте у стволі розчинники довше, ніж на 10-15 хвилин. Щоб змити та видалити розчинник, використовують очисники або нейтральні мастила.

Після йоржику наступає черга патчів. Нанизуєте один на вішер, змочуєте очисником чи мастилом і проштовхуєте по стволу. Після виходу з дульного зріза брудний патч одразу ж знімаєте, і обережно повертаєте шомпол порожнім. Вішер при цьому повністю виходити з дульного зрізу не повинен.

Якщо при намаганні проштовхнути патч по стволу ви зустрічаєте сильний опір, краще одразу зупиніться. Обережно вибийте патч, що застряг у стволі, шомполом із дульного зрізу. Надалі використовуйте патчі меншого розміру.

Так повторюєте до тих пір, поки патчі не почнуть виходити чистими. Не забувайте протирати і очищати від розчиннику та бруду сам шомпол. Якщо ж розчинник потрапляє на руки або ложу гвинтівки, одразу ж змивайте його водою. І дивіться, щоб не дай Боже не потрапило в очі! А також не забувайте про токсичність розчинників.

Найзавзятіші борці з брудом виконують увесь цей танок з шомполом, йоржиками і патчами по 2-5 разів, але на нашу думку це зайве. Взагалі, кількість проходів шомполом по стволу варто звести до мінімально необхідної. Нехай на чистоту вашої зброї працює перш за все сучасна хімія, а не фізичні вправи.

Зняття омідніння ствола

Так виглядає омідніння
Так виглядає омідніння. Для його видалення існують спеціалізовані сильнодіючі розчинники. Після них патчі будуть виходити зі ствола пофарбовані у синій колір.

Є ще один аспект чистки ствола, щодо якого серед стрільців точаться активні дискусії. Це так зване розміднення. Куля, йдучи своєю оболонкою по нарізам, залишає у каналі ствола мідний слід. Більшість стрільців вважає це забрудненням, і використовує спеціальні хімічні засоби для його якнайповнішого усунення. Меншість вважає омідніння ствола явищем нешкідливим, і закликає на нього не зважати, переконуючи, що на оптимальну кучність чистий ствол усе одно виходить після 3-20 пострілів. А якщо залишити мідь у стволі, то, на їх думку, це дозволить підтримувати пікову кучність ствола протягом сотень пострілів.

Ми особисто користуємося такою комбінацією універсальних розчинників, яка майже повністю розчиняє мідь - без необхідності застосування окремих сильнодіючих засобів. Але, на нашу думку, однозначного вердикту тут бути не може. Стволи у різних гвинтівок різні, і поводять вони себе також по-різному. Одні найкраще стріляють тільки у абсолютно чистому стані, інші - навпаки, після кількох пострілів-забруднювачів. А як ваш? Не сприймайте усі поради на віру, проводьте власні експерименти.

Змащування ствола

На завершення чистки через ствол пропускають кілька патчів, змочених у мастилі - для консервації. Але перед стрільбою мастило з каналу ствола обов'язково треба буде видалити!

Мастило, як і будь-яка інша рідина, під дією високого тиску не стискається, і якщо кулі доведеться "продиратись" не лише крізь тісний канал ствола, а й через шар мастила, сталь ствола може й не витримати тиску і трошки податись в цьому місці. Все це врешті решт призводить до втрати кучності. Тому перед першим пострілом завжди переконуйтесь, що канал ствола абсолютно чистий та абсолютно сухий. А на виході на полювання не завадить захистити канал ствола від потрапляння бруду та води чимось на зразок презервативу.

Крім ствола та патроннику, який також обов'язково треба добре вичистити щіткою (її діаметр доведеться підбирати під розмір гільзи), є ще одне місце, де чистота критично важлива. Це так званий простір за бойовими упорами - місце, куди входять виступи затвору для його замикання. Цей простір дуже незручний для чистки, але вам доведеться вигадати спосіб, як до нього дістатись, бо бойові упори і на затворі, і в ресівері мають бути завжди абсолютно чисті. І злегка змащені, ясна річ. Тут стануть у нагоді пінцет, зубна щітка або будь-що, що допоможе вам навести там повну чистоту.

Польова чистка

Снайперський польовий набір
"Снайперський польовий набір" для догляду за зброєю у польових умовах. Зауважте гнучну протяжку замість складного шомполу.
Польовий набір Dewey для чистки зброї типу AR-15 (M4, M16).
Польовий набір Dewey для чистки зброї типу AR-15 (M4, M16).

Гарним додатком до вашого набору може бути так звана "протяжка" Boresnake. Це особливий шнур із вплетеними бронзовими щетинками, який протягують крізь ствол замість шомполу з йоржиком. Часто їх мають одразу кілька штук: одну для польової чистки перед стрільбою, іншу - після стрільби. Протяжки Boresnake не займають багато місця, недорогі і досить зручні, щоб бути в арсеналі у кожного стрільця. Якщо вони забруднились, їх достатньо просто випрати з милом. Також випускаються і більш складні польові набори для чистки.

М'яка протяжка Hoppe's Boresnake.
М'яка протяжка Hoppe's Boresnake. Вкидаєте у патронник латунний грузик, ловите його з дульного зрізу і протягуєте чистячу протяжку за шовковий шнур. Дуже зручна штука, рекомендуємо кожному.

Щодо чистки інших частин зброї

Тут саме час застосувати здоровий глузд. Бачите бруд чи пісок на спусковому механізмі? Продуйте його очисником або стисненим повітрям, після чого злегка змастіть вісі УСМ. Тут вам допоможуть ватні палички. Бачите нагар, мідь або застарілу змазку на затворі? Позбудьтеся їх. Особливо це стосується самозарядної зброї. Тут допоможе зубна або бронзова щітка. Але час від часу розбирайте й чистіть затвор навіть болтової гвинтівки. Не забудьте також зазирнути в магазин і почистити його за потреби, а також злегка змастити пружину.

Взагалі, що стосується змащування, то тут дуже важливо "не передати куті меду". Це тільки кашу важко зіпсувати маслом, а от надмірна кількість мастила запросто може призвести до несправності. Поширені випадки таких проблем на морозі, або у піщано-пильовій місцевості. Тому будь-яке змащування треба виконувати так: нанесли, розподілили, і витерли надлишок ганчіркою. Шару мастила, який залишився на металі, буде цілком достатньо і для змащення, і для запобігання корозії.

Захист від іржі

З цим є кілька нюансів. По-перше, якщо ви живете у вологому або "солоному" кліматі, краще вибирайте зброю із нержавійки або з відповідним захисним покриттям. І усе одно чистіть її бодай раз на два тижні, навіть якщо не користуєтесь - бо й нержавійка теж іржавіє. Вам також стануть у нагоді сейфи з вбудованими осушувачами, або й просто великі пакети силікагелю. По-друге, для надійного й тривалого захисту від корозії випускаються спеціалізовані засоби, якими варто користуватись, якщо ставите зброю надовго в сейф.

Нарешті, навіть на віддалі від морів та океанів борони вас Боже лишити зброю після виїзду у м'якому чохлі довше, ніж на кілька годин. Іржа з'являється на вологій сталі значно швидше, ніж ви можете собі уявити - а поролон та м'які прокладки чохлів чудово притягують воду навіть із повітря. Тож завжди виймайте зброю з чохлів одразу після транспортування. І не відкладайте чистку надовго.

Зброя любить шанобливе та охайне ставлення і піклування. Якщо хочете, щоб вона служила вам довго й надійно - доглядайте її дбайливо і своєчасно.

Також у автора є гарні відео по ції темі

Частина 1

Частина 2

Частина 3

 


Панас Маслійник фото Панас Маслійник

Дата публікації: 07 Тра, 2020