Версії та модифікації автомата Калашнікова

Вітаю. Нещодавно я виклав у соцмережах фото свого АКС, і в коментах почалось локальне пекло. І я зрозумів що більшість людей навчились розрізняти АК ще в армії, по калібру та прикладу. А АКС для них це АКС-74, а все що з прикладом Германського стиля, це АКМС. І ти хоч лусни, ніхто не зрозуміє чого так. Тому трохи поговоримо про іменування “АК”.

АКС тип 3
АКС тип 3

На конкурсі автомата під набій зразка 1943 року (так це така назва 7.62х39), зразки коротко називались АС, АБ, АД, АК. Перша буква означає “Автомат”, друга прізвище конструктора. Через дефіс рік моделі. Тому були такі моделі як АК-46 та АК-47. Після наказа на прийняття АК-47 на озброєння, назви змінили на АК та АКС (версія зі складаним прикладом). Буква “С” в назві це означає “Складаний” (рос. Складывающийся). Я не буду говорити за версії АК, не Іжевско-Тульского виробництва, і того чого немає на озброєнні ЗСУ.

Доповнюю статтю, бо після початку повномасштабної війни яку розпочала рф на початку 2022 року, в Україні з’явились всі версії АК якi вироблялись після 1991 року. До речі хочу сказати що ебані кацапи не люди, кінчена мразота, мародери, їбав я вас у рот та всіх ваших родичей і дітей, ви не люди.

Більше про історію розробки АК можна дізнатись у моїй статті.

АК тип 1, АКС тип 1, АК тип 2, АКС тип 2, АК тип 3, АКС тип 3,
АК тип 1, АКС тип 1, АК тип 2, АКС тип 2, АК тип 3, АКС тип 3,

Далі я не буду кожен раз окремо писати про складану версію як окрему, вона є у кожної модифікації АК, аж до АК74М.

За наступні 10 років виробництва, АК дуже сильно змінився, але ніяких змін у назву не було внесено. Тому зараз прийнято ділити їх на три версії:

  • Тип 1 - АК з штампованою ствольною коробкою (1949-50)
  • Тип 2 - АК з фрезерованою ствольною коробкою (1950-55)
  • Тип 3 - полегшений АК (1955-60)
Наказ на прийняття АК на озброєння
Наказ на прийняття АК на озброєння

У 1954-55 роках у військах з’явились нічні приціли. Тому деяка кількість АК випускались з планками для їх кріплення. Такі автомати отримали приставку “Н” - Нічний (рос. Ночной). Назва таких автоматів АКН та АКСН. Такі приставки завжди знаходять в кінці назви.

АКН з нічним приладом НСП2
АКН з нічним приладом НСП2

У 1959 приймають нову версію — автомат легкий. Така назва вибрані від того що вже був “автомат полегшений” (рос. Автомат облегченый). Далі цій версії вже дають нову назву — АКМ. Буква “М” означає “Модернізований”. Вага автомата зменшилась на 1 кг, з’явилось нове хімічне покриття, нова штамповано коробка, нові технології обробки, сильно знизилась ціна. Хоча за все це прийшлось заплатити ресурсом зброї до гарантійної 10 тис. пострілів. АК став загально військовою зброєю, і повністю замістив СКС, який більше не був потрібен армії. Однією з вимогою нового автомата було створення на його базі уніфікованого ручного кулемета, його було прийняли під назвою РПК, “РП” означає ручний кулемет (рос. Ручной пулемет). Оскільки це перша версія, тому букви “М” в назві не було, все інше повторює конструкції назв АК.

АКМ та АКМС
АКМ та АКМС

Наказ про прийняття АКМ та РПК на озброєння

Наказ про прийняття АКМ та РПК на озброєння

Наказ про прийняття АКМ та РПК на озброєння

Кстати, заводом Маяк была сделана своя модификация АКМС с рамочным прикладом который складывает в бок (внутреннее название завода Маяк АКМС Сб). Потому не нужно писать что вы видели АКМ с рамочным прикладом, эта модификация отдельного завода, да и сделана она относительно недавно.

Переробка АКМ завода Маяк (АКМС Сб)
Переробка АКМ завода Маяк (АКМС Сб)

Ранні версії АКМ були з дерев'яним руківьям і ще без "косого" дульного компенсатора.

Як і з АКН, з’явились версії під нічні приціли — АКМН. Пізніше для нового пасивного приціла НСН-3 прийшлось доробити ДГК, через великий спалах яки засліплював приціл. Тому автомати ішли з новою назвою АКМЛ, “Л” від назви проекта “Лавр”, конструктором якого був інженер Лаврін (так у СССР було дуже туго з назвами). Так вийшли такі назви — АКМН, АКМСН, АКМЛ, АКМСЛ, РПКМН, РПКМСН, РПКМЛ, РПКМСЛ. Ці системи жили паралельно, і дуже сильно та специфічно радували всіх у службах РАО. Але це ще не все.

АКМН та АКМСН
АКМН та АКМСН

Після випуску нового нічного приціла 1ПН58, було змінено кронштейн, з’явились нові автомати з цим кронштейном. Їх почали позначати версією 2 — АКМН2. Пізніше були випущені ще автомати з третьої версією “універсального кріплення для прицілів” ПН34 та 1ПН58, вони позначались цифрою 3 - АКМН3.

АКМЛ с прибором НСП-3
АКМЛ з приладом НСП-3
Соответствие обозначений автоматов и ручных пулеметов с планками, комплектуемыми ночными прицелами (составитель П.В.Птицин)
Відповідність позначень автоматів та ручних кулеметів з планками, що комплектуються нічними прицілами (автор схеми П.В.Птіцін)

До речі, де-не-де є інформація о прототипах АКМСУ, але немає ні одного зразка, чи якихось документів, чи записів в архівах. Є стаття на КалашніковМедія про цю модель-примару. Тому цей автомат живе тільки в байках, і його ніколи не було. Але ці балачки настільки розповсюдились, тому в Пакистані та Афганістані є кустарні версії цього автомата.

У 1974 році прийняли новий автомат під мало імпульсний набій 5.45х39.З назвою АК74, та новий кулемет РПК74. Букви “Н” та “С” залишились на місці. пізніше з’явилась нова компактна версія АКС74У, буква “У” означає “Укорочений”. був замінений складаний приклад, на новий рамковий який складається на бік. Була зроблена спеціальна версія АКС74У з глушником ПБС-3 та ПБС-4 — АКС74УБ (СГК “Канарка”). Буква “Б” значить “Безшумний”.

АКС74УБ з глушником ПБС-4 та безшумним гранатометом БС-1
АКС74УБ з глушником ПБС-4 та безшумним гранатометом БС-1
Цілик АКС74УБ
Цілик АКС74УБ
АК74, АКС74, АКС74У, АК74М
АК74, АКС74, АКС74У, АК74М

З’явилась універсальна версія автомата зі складаним прикладом, кронштейном, об'єднуючи у собі версії “С”, “Н” та “Л”. Новий “автомат єдиний” — АК74М. Скажу від себе, це було дуже правильне рішення, яке повністю убирало це безумство з нічними версіями, і повністю знімало питання кому і як потрібні складані версії.

Після появи 100-ї серії, котра створювалась на базі АК74М, в назву просто заносився цифровий індекс після дефіса. Версії від 1 до 5 — АК101, АК102, АК103, АК104, АК105. Різні модифікації теж додатковим індексом через наступний дефіс — АК103-2. В цій лінійці доступні АК під різні калібри (7.62х39, 5.45х39, 5.56х45), різні довжини ствола, різні УСМ та ін.

Автоматы АК сотой серрии
Автомати АК сотої серії

АК-12 формально назва іде від моделі презентованої у 2012 році. Від цього і назва з цифрою 12. Але нічого спільного з моделлю 2018 вона не має. Сам АК-12 було презентовано у 2016 уже після реорганізації Іжевського заводу у складі нового Концерна Калашнікова. Новий автомат прийняли на озброєння армії рф у 2018 році. Автомат повністю перепроєктовано, і як заявляє виробник, всі запчастини автомата не сумісні з минулими версіями. Було замінено — приклад, кришка ствольної коробки з планкою пікатіні, нова цівка з незйомною газовою трубкою, новий ДГК і новий вузол його кріплення. Діоптричний цілик замість класичної планки. На базі АК-12 були створені АК-15 під калібр 7,62х39. Також версії АК-19 (5,56х45) та АК-308 (7,62х51). Останній взагалі ламає всю систему назв. У АК-19 встановлено незмінний полум’ягасник-компенсатор, на який можна монтувати глушник.

Автоматы комплекса "Ратник" на основе АК-12
Автомати комплексу "Ратник" на основі АК-12

Після нападу рф на Україну у 2022 році, в АК-12 вилізли його явні недоліки, від яких представники концерну Калашнікова всіляко відмахувались і називали їх “вимогами замовника”.

В оновленій версії змінили УСМ, прибрали режим стрільби по два (до речі який так і не працював коректно), додали новий двосторонній селектор режиму вогню. Новий приклад з регулюванню щокою, спрощена система кріплення ствольної коробки. Нове руків’я з суцільним блоком яка об'єднує гарду спускового гачка, незмінний ДГК, все як в АК-19. Новий діоптричний приціл, на відміну від минулого вже з змінний перекидним ціликом (на три режими). Минулий був абсолютно жахливим з одним вузьким полем зору. Планується розробка нової цівки. Замінюється вся пластикова фурнітура АК-12 на яку з самого початку були нарікання. І не схоже що не останнє допрацювання не дуже вдалого автомата. Як бачимо змін зазнали майже все що ще у 2018 році піддалося критиці, багато що взято з АК-19.

Автоматы АК двухсотой серии
Автомати АК двохсотої серії

У СССР була дуже дивна любов до авіатур. І якщо на ранніх етапах це може і виглядало зручно, то ось з часом не дуже продумана система назв призвело до плутаниці. Додавати до цих назв тип приклада, наявність кронштейна було не дуже гарною ідеєю. Як і робили назву зброї “АК”. Ось ти написав “АК”, а що ти мав на увазі? Назву автоматів 49-60 років, чи ти взагалі говориш про все сімейство Автоматів Калашнікова? Тому я лояльно відношусь до того коли кажуть “АК-47”. Перехід на цифровий індекс виглядає логічним. Ну і не варто розрізняти АК по типу приклада, чи наявністю кронштейна, ви дуже легко можете помилитися.

Доречі у блозі ще є стаття на тему назви "штурмова зброя". Раджу почитатти для доповнення теми.


Сергій Гриненко фото Сергій Гриненко

Стрілець любитель

Дата публікації: 18 Чер, 2020