Карабін vs. гвинтівка: у чому різниця?

Карабін vs. гвинтівка: у чому різниця? Питання багатогранне.

Історично карабіном  називали вкорочену гвинтівку. Тобто, карабін - це різновид нарізної гвинтівки, але у компактнішому виконанні. Усі карабіни є гвинтівками, але лише короткі гвинтівки можна називати карабінами.

гвинтівка Colt AR15A4 Rifle та карабін Colt M5 Carbine
гвинтівка Colt AR15A4 Rifle та карабін Colt M5 Carbine

Наскільки короткі? Один із традиційних критеріїв такий: гвинтівка зазвичай має довжину ствола більше 70-ти калібрів. Усе, що коротше - то карабін. Тобто, у калібрі 223/556 довжина ствола гвинтівки починається від 15 дюймів (>390 мм), а у 308/762 - від 21 дюйма (>533 мм).

То що, усі 16-дюймові AR-15 в 223 є гвинтівками, а в 308 - карабінами? Ні, не так.

Із AR-15/10 усе складніше, тому що там існує кілька стандартів системи газовідведення та буферів віддачі. Зокрема, існують газ-системи Rifle (гвинтівкова), Midlength (проміжна), Carbine (карабінна), Pistol (пістолетна). Із трубами та буферами віддачі трошки простіше: довгі труби під фіксовані приклади звуться A2 Rifle, тобто гвинтівкові. А короткі труби, під телескопічні зсувні приклади, звуться карабінними.

Але це ми обговорили технічні питання. А ще є юридичні. Зокрема, в Україні уся цивільна нарізна зброя зветься "карабін мисливський". Навіть якщо це Armalite AR-50A1, її усе одно записують у дозвіл як "карабін мисливський". Так тут заведено (с)

Цікаво, що малокаліберна та пневматична довгоствольна зброя зазвичай усе ж називається "гвинтівками". До них термін "карабін" не застосовують.

Нарешті, серед стрільців так склалося, що мисливська нарізна зброя із ручним перезаряджанням - це "болтова гвинтівка". Навіть якщо вона буде коротка, її рідко будуть називати карабіном. А от напівавтоматичну зброю, типу цивільних калашів та арок, часто називають "самозарядний карабін".

А от в армії інакше. Там така зброя - це зазвичай "автомат". Окрім СГД та Мосіна - то "гвинтівки".

На тему назви "Автомат та штурмова гвинтівка" на нашому сайті є стаття

Отаке-от чорт зна шо. Коротше кажучи, називайте, як хочте - аби лише і ви, і ваш співрозмовник добре розуміли, про що йдеться.

Підписуйтесь на телеграм канал автора.


Панас Маслійник фото Панас Маслійник

Дата публікації: 06 Бер, 2023