Про спортінг простою мовою

Радий ознайомити вас с публікацією федерації спортінгу України з якої ви дізнаєтесь що таке спортінг та які дисципліни містити. Якщо вас цікавить спортінг ви можете легко дізнатися де розташовані стенди для стрільби на нашій мапі скористувавшись фільтром "спортінг".

Як і було обіцяно, ми починаємо розповідь про дисципліни спортінгу, ті що вже мають популярність на наших теренах і ті що поки невідомі більшості вітчизняних стрільців. Для початку невеличка ремарка. Всі види спорту, що існують у світі розділяються на дві групи. Одна група це ті види спорту, що приносять задоволення, друга має на додачу до задоволення ще і практичне застосування. Наприклад, можна отримувати задоволення штовхаючи круглі каменюки по льоду і бути чемпіоном Світу, але яке з цього практичне застосування. А от, якщо ви вмієте плавати на рівні спортсмена початківця, то це вам може врятувати життя. Теж саме стосується спортінгу - він від початку створювався і розвивався, як абсолютно прикладний від спорту. Навички, які дає спортінг потрібні й мисливцю, і воїну, і спортсмену; та й задоволення, й азарту вистачає.

В спортінгу сьогодні існують 5 сталих та добре відпрацьованих дисциплін, і одна експериментальна, що наразі тестується.

Всеукраїнські змагання, компак-спортінг 03.06.2018
Всеукраїнські змагання, компак-спортінг 03.06.2018

Компак-спортінг

Невеликий майданчик на якому зібрані всі можливі в житті стрілка та мисливця мішені, у вигляді глиняних тарілок. Вони мають різні траєкторії руху: летять у повітрі, підстрибують, котяться по землі у всіх напрямках та висотах.

Спортінг

Або як його ще називають "великий спортінг". Машинки, що запускають глиняні мішені розташовуються на великих відстанях одна від одної. Дисципліна найбільш складна фізично, вона вимагає від стрілка не тільки влучності, а й витривалості. Все як в житті, на полюванні ви маєте рухатись цілий день зі зброєю та амуніцією незважаючи на погоду.
Універсальна траншея або Трап.

Це відкритий майданчик із захованими нижче рівня землі машинками, які імітують виліт птахів перед мисливцем під час полювання. Все дуже швидко та несподівано. Потрібна неабияка реакція.

Коптери або Хеліс

Це імітація зльоту великого птаха. Це вже не тарілки, а спеціально розроблені гвинтові конструкції. Знову ж таки, це повне занурення в реальне життя, бо траєкторії цих крилатих мішеней абсолютно непередбачувані.

Комбінована мисливська стрільба (КМС)

З технічної точки зору це найбільш складна дисципліна. В ній зібрано все, що вже перераховано плюс влучна стрільба з нарізної зброї по рухомих та нерухомих мішенях в умовах обмеженого часу.

Трап-1

(експериментальна дисципліна) в якій використовується одна захована, але не проста машинка. Вона постійно рухається як маятник, тому виліт мішені відбувається з одного і того ж місця, але траєкторії не повторюються. Це імітує полювання та виліт птаха з-під собаки.

Закінчимо на сьогодні відповіддю на дуже часте питання. Чому спортінг не включений до олімпійських ігор? Річ у тому, що головна вимога для визначення виду спорту олімпійськім є його уніфікація. Тобто, якщо говорити про спортінг, то треба зробити так, щоб швидкості, мішені, траєкторії, польоти були однаковими будь якому місці світу. Зробити це неможливо, тому спортінг ніколи не буде олімпійським видом спорту, і це добре. Головна "фішка" спортінгу як раз в його неповторності.

Всеукраїнські змагання з компак-спортінгу 22-24.06.2018. МСК СОКІЛ.
Всеукраїнські змагання з компак-спортінгу 22-24.06.2018. МСК СОКІЛ.

Стрілець, збираючись на змагання, ніколи не знає що побачить, і які сюрпризи чекають на нього. Це і наш адреналін, і задоволення, і практичні навички. Тренуймося разом.

Відео про Українську команду спортінгу та федерацію спортінгу України.

Матеріал з офіційної сторінки федерації спортінгу України, фото з сайту федерації спортінгу України


Дата публікації: 03 Бер, 2019