Як швидко повернути втрачену кучність?

Гаразд, панове стрільці, давайте визнаємо: інколи наші улюблені гвинтівки трошечки хворіють. І перестають радувати нас чудовими кучними мішеньками, якими так кортить похизуватись перед іншими стрільцями. Запевняю вас, такі ситуації трапляються у всіх! А в мене по роботі вони взагалі ледь не через день...

Але сідати й плакати з розпачу — то остання справа! Тим більше, коли цій біді можна легко зарадити. Якщо знати як, звісно. Це і зветься траблшутінг, тобто — усунення типових проблем. Отже, давайте обговоримо, як варто діяти у подібних ситуаціях (а як — ні).

Перш за все: якщо раніше на мішенях усе було добре, а сьогодні раптом стало погано, не варто гнівно кидати гвинтівку на землю і стусати її копняками з розпачу. Вона потребує вашої допомоги, а не агресії.

Також ніколи не варто нарікати на самого себе, чи сумніватись у власних стрілецьких навичках! Якщо минулого місяця ви могли збирати кучні групи, а сьогодні усе розсипається, то стрілок тут не винен — це просто щось не працює, як слід. І у 99% випадків це досить легко виправити. Складніше знайти оту причину — але, маючи певний алгоритм дій, ця проблема також вирішується.

Для початку згадайте, що могло змінитись з останнього разу. Чи не міняли ви щось у вашому комплексі? Чи не додалося, бува, нових пристроїв та аксесуарів? Чи точно ви стріляєте тими самими набоями, що й до цього? Упевніться у цьому, бо навіть набої одного виробника, але з різними кулями, можуть давати абсолютно різну кучність з одного й того ж ствола.

Що ж, уявімо, що раніше "куча" з вашої гвинтівки на 100 м. легко накривалася п'ятаком, а то й 10-копійчаною монетою. А сьогодні ви усе робите так само, але влучання розлетілися ледь не на всю мішень. Це — явна ознака того, що у вас щось розкрутилося, відпустилося, ворушиться або теліпається.

Треба послідовно перевірити такі моменти:

  • Чи добре затягнутий на стволі глушник або дульне гальмо? Якщо відчуваєте навіть невеликий люфт, обов'язково затягніть міцніше! Щоб надалі глушник не розкручувався при стрільбі, мотаніть на кілька ниток дульної різьби два-три витки сантехнічної ФУМ-стрічки.

  • Чи не ворушиться, бува, оптичний приціл відносно ресівера або ствола гвинтівки? Це найчастіша причина проблем з кучністю. Беретесь лівою рукою за ствол, правою за приціл, і пробуєте їх похитати в різні боки. Ця зв'язка має відчуватись абсолютно монолітною. Тільки не перестарайтесь!

Якщо руки чують навіть найменший, але помітний люфт — оце воно! Приціл не повинен ковзати чи прокручуватись у кріпленні. Кріплення не повинно ковзати по планці. Планка має намертво стояти на ресівері. Розбирайте, переставляйте, затягуйте знову. Але — без надмірних зусиль.

Пам'ятайте правило монтажу оптики — кільця чи кронштейн треба обов'язково вперти у виступ на планці, пересуваючи їх уперед. Логіка тут така: віддача намагається "висмикнути" гвинтівку назад з-під важкого оптичного прицілу. Тому приціл і його кріплення не повинні мати змоги зсунутись вперед при пострілі. Це важливо.

Якщо з набоями, дульними пристроями та кріпленням оптики усе начебто гаразд — давайте перевіримо укладку гвинтівки в ложу. Для цього відкручуємо ложові гвинти і обережно виймаємо "залізо" гвинтівки з ложі. Ой, а звідки це під ним стільки бруду та мастила? Що робити з цим читайне нижче.

Howa 1500 у шасі Automatic, калібр .308 Win
Howa 1500 у шасі Automatic, калібр .308 Win

Чому так?

Бо лапа віддачі гвинтівки при пострілі повинна мати щільний контакт із ложею. Якщо там з'являється бодай невеличкий зазор — кучність постраждає. Тому при збірці не завадить ще й додатково надавити на "залізо" гвинтівки згори донизу, щоб краще та щільніше сіло в ложі.

Що ж до затяжки ложових гвинтів, то за відсутності динамометричного інструменту просто підтягуйте їх ключем рівномірно і помалу. Слідкуйте за зусиллям на Г-подібному шестигранному ключі: як тільки він почав у ваших пальцях помітно пружинити, оце вже досить! Особливо для пластикової, дерев'яної або композитної ложі. Сильніше можна тягнути лише на сучасних металевих шасі — та й то не на всіх.

  • Основні проблемні місця ви вже нашвидкуруч перевірили, і є великі шанси, що усе виправилося. Якщо ж нічого не допомогло — отже, проблема складніша, ніж гадалося.

Не виключено, що таки вийшла з ладу оптика. Як є можливість, спробуйте десь позичити інший приціл і відстрілятись із ним. Якщо кучність на чужому прицілі задовільна — на жаль, це накрилася саме ваша оптика. Але проблемний приціл категорично не рекомендується розбирати або намагатись лагодити самотужки — це досить складна справа. Доручіть це майстерні.

Знайте, що поламки оптики виглядають на мішенях досить своєрідно. Найчастіше це раптове "стрибання" по мішені середньої точки влучення, або ж явно виражена стрільба "на дві кучі" — тобто, коли на мішені формується кілька груп пробоїн замість однієї. На жаль, інколи так само виглядають мішені проблемних стволів, а не прицілів. Тому і треба роздобути інший приціл, щоб зрозуміти, що ж саме не працює у вашому випадку.

  • Якщо інший приціл також не допоміг — ймовірно, таки маєте неполадки зі стволом. Для початку згадайте, чи не могло, бува, виникнути його механічних пошкоджень? Чи не падала часом гвинтівка? Чи не отримувала ударів, чи не тисло на неї нічого? Можливо, пошкоджена фаска ствола, його дульний зріз?
  • Сподіваюсь, зайве й нагадувати, що перед будь-якими іспитами гвинтівку треба дуже ретельно вичистити — і від нагару, і від мідних нашарувань. Якщо важко досягти чистоти йоршиками, патчами та хімією — беріться за пасти. Я рекомендую червону J-B Bore Bright. Багато проблем у стволі лікуються грамотною поліровкою за допомогою подібних паст! Але робити це треба правильно. Не забувайте, однак, що під час поліровки паста чорніє - і то вже не бруд, а сталь ствола. Добряче вичищайте пасту перед стрільбою.
Паста J-B Bore Bright
Паста J-B Bore Bright

Підсумуємо коротенько:

  1. Чи точно нічого не змінювалось?
  2. Чи ті самі набої?
  3. Чи надійно затягнуто дульні пристрої?
  4. Чи міцно зафіксовано оптичний приціл у кільцях, кільця на планці, планка на ресівері?
  5. Чи добре вкладено залізо гвинтівки у ложу, чи сухо й чисто під ресівером?
  6. Чи допомогла заміна оптичного прицілу?
  7. Чи допомогла ретельна чистка або поліровка?

Послідовно пройшли всі етапи, а кучність так і не відновилася? Що ж, далі діагноз вже може поставити лише професіонал, і то неабиякий. Тому звертайтесь до зброярської майстерні.

Але повірте моєму досвіду — складні випадки досить рідкісні, не більше кількох відсотків. А усі вищезгадані проблеми обов'язково повинен вміти діагностувати та лікувати сам стрілок! Бо коли зброя вам раптом конче знадобиться, а поруч не буде досвідченого зброяра, ви зможете покладатись лише на власний досвід та навички. Тож не бійтесь "крутити залізо", якщо потрібно, і намагайтесь набути потрібні знання й навички завчасно.

Яскравий приклад, зліва — "кучність", яку гвинтівка показала, будучи витягнутої з кейса. Стріляв я з неї давно, в якому стані лежала — не пам'ятаю. Зробивши процедуру про яку я розповів вище, на яку витратив хвилин 5, не більше. Результат — на мішені справа. Та ж гвинтівка, той же патрон, той же стрілок, 5 пострілів. І надалі проблем вже не було.

Мишень до та після

Болото у ложі

  • Раптом розсипалась кучність...
  • Гвинтівка дає незрозумілі відриви...
  • Плаває СТП від виїзду до виїзду...

Знайомі симптоми? Звісно, знайомі. Через це проходив майже кожен стрілок. І кожен стрілок має вміти "лікувати" свою зброю самостійно.

Про можливі причини втрати кучності я вже якось писав. Але сьогодні акцентую на одній, досить поширеній. Це — "болото" у ложі, під ресівером та лапою віддачі гвинтівки. 

Болото в ложі
Болото в ложі

Якщо ви звикли ще на стрільбищі задувати вашу гвинтівку піною типу Forrest, знайте: через патронник і передній ложовий гвинт вона обов'язково протече на ложу! А потім ви почнете чистити гвинтівку, і, можливо, полінуєтесь використати направляючу для чистки. У цьому випадку до цього "болота" додадуться ще й мастило та збройова хімія... як вам такий коктейль?

Залізо гвинтівки почне "плавати" у шассі чи в ложі, і після кожного пострілу буде трошки зміщуватись — навіть якщо ви затягнули гвинти дуже сильно. Результати? Див. початок посту.

Як зарадити?

Перш за все, раз на кілька чисток гвинтівку треба обов'язково розбирати, виймати з ложі, і вичищати усе, що потрапило усередину. Не просто протерти ганчіркою, а добряче обезжирити! За допомогою очисників типу Shooters Choice Quick Scrub.

По-друге, не цурайтесь направляючої для чистки! Завдяки гумовому наконечнику вона надійно затикає патронник, і не дає хімії зі ствола затікати у нього. Без неї — доведеться розбирати гвинтівку щоразу, як тільки ви її почистили, і вимивати усе, що затікло під ресівер. Інакше... див. початок посту.

По-третє, якщо користуєтесь піною на стрільбищі одразу після стрільби, то придумайте, чим затикати ствола з обох боків, щоб вона нікуди не протікала. Без цього... див. початок посту.

5 пострілів на 100 м.
5 пострілів на 100 м.

Будьте уважні та турботливі до своєї зброї, і нехай на ваших групах ніколи не відривається п'ятий постріл!


Панас Маслійник фото Панас Маслійник

Дата публікації: 19 Чер, 2019