Про ППШ, ППД та фінський Suomi-konepistooli M/31

Ось на фото сидить за столом Георгій Шпагін - відомий творець ППШ, та напарник Дегтярьова у створенні знаменитого кулемета ДШК.

Георгій Шпагін
Георгій Шпагін

 Перед Шпагіним на столі - розібраний фінський пістолет-кулемет Аймо Лахті, відомий як Суомі-31. Певно, свіжий трофей з фінської війни 1939-40 років. Радянські конструктори уважно вивчали іноземні зразки зброї.

Suomi-konepistooli M/31
Suomi-konepistooli M/31

Конструктивно - Суомі та ППШ та ППД різні за конструкцією.

Автоматика перезарядження в Суомі працює за рахунок відкату вільного затвора від віддачі при пострілі. Вогонь ведеться з заднього шептала (з відкритого затвора), ударник нерухомо закріплений в чашечці затвора.

Для уповільнення темпу стрільби використовується система вакуумного гальмування затвора: ствольна коробка, її кришка і затвор щільно підігнані, так що затвор рухається як поршень в циліндрі, прорив повітря між стінками ствольної коробки і затвором практично відсутня.

Демонстрація роботи Suomi, ППД-40, ППШ-41

У потиличнику ствольної коробки встановлений клапан, що пропускає повітря тільки зсередини назовні, але не навпаки. При русі затвора назад (після пострілу) повітря з задньої частини ствольної коробки виходить через клапан (при цьому надлишковий тиск трохи сповільнює відкат затвора). При русі затвора вперед клапан закривається, за затвором створюється розрідження, яке і уповільнює затвор. За рахунок цієї системи вдалося дещо знизити масу затвора, поліпшивши точність стрільби, особливо, одиночними пострілами.

Для забезпечення герметичності, а також унеможливлення потрапляння всередину ствольної коробки пилу і бруду через проріз для рукоятки зведення затвора, остання була розташована окремо від нього, ззаду під потиличником ствольної коробки, і при стрільбі залишалася нерухомою.

Основні версії ППД
Основні версії ППД

Для зброї з нерухомо закріпленим на дзеркалі затвора бойком, яким був «Суомі», це давало ще й ту перевагу, що при “недосилі” патрона в патронник стрілець фізично не мав можливості вручну дослати затвор вперед через відсутність жорсткого зв'язку між ним і рукояткою його зведення - в разі пістолета-кулемета з нерухомим бойком, досилання затвора вперед вручну призвело б до випадкового пострілу і неминучою травму руки стрілка рукояткою зведення.

Ще одна конструктивна особливість «Суомі» - кожух ствола і сам ствол легко знімаються і встановлюються на місце. Це дозволяє, при наявності запасних стволів, вести активну стрільбу, не побоюючись перегріву і виходу ствола з ладу - перегрітий ствол завжди можна замінити прямо по ходу бою.

Як завжди чудове відео від Forgoten weapons. Заміна ствола показана 14:50

Застосування Suomi

Саме ця зброя під час Зимової війни, яку вів Радянський Союз проти Фінляндії з метою загарбання її територій, наводила жаху на радянських окупантів в зимових карельських лісах. Суомі зразка 1931 року в руках навчених бійців швидко довів радянському керівництву хибність погляду на пістолети-кулемети лише як на поліцейську зброю, і показав її роль як незамінного (до появи проміжкового набою) зразка для озброєння армії задля використання в ближньому бою, ведення вогню на ураження та подавлення.

Финляндия, 1940. Фото Carl Mydans, журнал Life.
Фінляндія, 1940. Фото Carl Mydans, журнал Life.
Шведский доброволец в Финляндии, 1940
Шведский доброволець в Фінляндії, 1940
Финский солдат Suomi
Фінский солдат з Suomi

Змусив переглянути тактику ведення бою піхотного підрозділу, та спричинив чимало паніки у владній верхівці. Вся автоматична зброя яку могли знайти на складах Червоної Армії  - старі моделі ППД, царські та радянські випуски автоматичних гвинтівок Федорова під 6,5 набій гвинтівки Арісака (що в СРСР іменувалися автоматами, про це є стаття на сайті), пістолети-кулемети Токарєва під допрацьований набій револьвера Нагана - все це різноманіття йшло у частини Червогої Армії, що потерпала від відсутності аналогу Suomi M/31 в тій війні.

Німецькі офіцери ознайомлюються з Suomi
Німецькі офіцери ознайомлюються з Suomi

З подальшого висновки зробили і СРСР і Фінляндія. СРСР, усвідомивши, що виробляти якісний фрезерований ППД зразка 1940 року то є розкіш, ще й коли треба багато та швидко - виготовити достатню для своєї величезної армії кількість його зробити не зможе, прийняв на озброєння простішу та дешевшу модель - відомий ППШ.  А Фінляндія, усвідомивши те саме - скопіювала простий, але надійний радянський ППС та пристосувала до нього дисковий магазин від перевіреного в боях Suomi M/31. Але це вже - інша історія.

То що ж поєднує фінський зразок і радянські ППШ та ППД?

Магазин Suomi та магазин ППШ
Магазин Suomi та магазин ППШ

Концепт! Концепт та форм-фактор - важкого пістолет-кулемета з дисковим магазином високої ємності, як зброї підтримки вогню відділення в бою на близькій дистанції.

І авжеж - начисто зкопійований фінський дисковий магазин, бо сам кремлівський горець наказав.

Телефонограмма № 1
секретаря ЦК ВКП(б) И. В. Сталина
администрации завода № 2 имени К. О. Киркижа
об ускорении развертывания серийного производства автомата Дегтярева

28 января 1940 г.

Правительству стало известно, что какие-то подозрительные лица на заводе тормозят дело производства автомата Дегтярева с диском в 73 заряда. Автомат этот нужен теперь нашей Красной армии, как воздух, как вода. Автомат этот спасет жизнь десятков тысяч красноармейцев. Чем скорее получим тысячи и десятки тысяч этого автомата, тем лучше для Красной армии, ведущей войну с финской белогвардейщиной. Несмотря на это, какие-то подозрительные люди на заводе, купленные врагами народа, тормозят дело производства автомата.

Даю вам срок два-три дня для наладки массового производства диска. Дело это простое, немудреное, нужно только скопировать финский диск. Если в этот срок производство не будет налажено, правительство возьмет под особый контроль ваш завод и будет расстреливать всех мерзавцев, засевших на заводе.

И. Сталин

Наказ Сталіна скопіювати магазин Suomi
Наказ Сталіна скопіювати магазин Suomi

На завершення хочу залишити фотографії магазину ППШ-41 які були зроблені для цього матеріалу. Виявилось що в інтернеті немає гарних фотографій цього дуже розповсюдженого магазину.

Дисковий магазин ППШ-41

Дисковий магазин ППШ-41

Дисковий магазин ППШ-41

Дисковий магазин ППШ-41

 


Alex Schmeisser

Стрелок

Дата публікації: 11 Січ, 2021